Test: de beste stormparaplu

De stormparaplu is een extra sterk wapen dat zijn mannetje staat tegen regen en wind. Deze kwam als beste uit de test...

...de Travel & Co ‘Stormparaplu Groot’.

‘Tot slot de weersverwachting voor morgen: veel regen en harde wind. Echt herfstweer.’ Vroeger leverde zo'n voorspelling een heleboel kapotte, dubbelgeklapte paraplu's op. Maar daar kwam verandering in met de stormparaplu: een robuust regenscherm die tegen een stootje kan. De ANWB testte in 2015 negen modellen. De Travel & Co ‘Stormparaplu Groot’ won de test. Dit grote, zware model houdt je het droogst en is bestand tegen hoge windsnelheden. De Knirps 4Allweather Duomatic, Knirps 4Allweather Longen en de Blunt Classic scoren nét iets minder goed. Wel wegen ze flink minder dan de testwinnaar en zijn daarom makkelijker vast te houden.

Regen

In de eerste plaats wil je dat een paraplu je droog houdt. Geldt dat ook voor stormparaplu’s? Daarvoor deed de ANWB een test met proefpersonen in regen én wind. Daarbij werd duidelijk dat de gemiddelde stormparaplu niet aan die simpele eis voldoet. Zelfs bij matige wind (windkracht 4/5) werden de proefpersonen erg nat: de druppels waaiden onder het scherm door. Bij drie modellen (beide Senz°-paraplu’s en Travel & Co Opvouwbaar) kwam de regen zelfs bijna tot de oksels. Alleen de Travel & Co Groot hield de testers droog tot de gordel.

Wind

De stormtest stemde wel tot tevredenheid. In het Zeeuwse attractiepark Neeltje Jans testte de ANWB de paraplu’s tot orkaankracht (windsnelheid tot 133 km/u, ofwel windkracht 12). Alle stormparaplu’s doorstonden de door hun fabrikant opgegeven maximum windsnelheid (indien van toepassing). Wel liepen sommige modellen schade op bij zeer hoge windsnelheden. Sommige stormparaplu’s hebben een verkorte voorkant, zoals die van Senz° en Knirps. Door die vorm zouden ze beter te hanteren zijn bij harde windstoten. Tijdens onze praktijktests bleek dat te kloppen, maar dat gold ook voor de meer traditioneel ronde Blunt Classic. Een stormparaplu hoeft dus niet per se een afwijkende vorm te hebben om goed hanteerbaar te zijn.

Bron: www.anwb.nl