Test: de beste tonijnsalade

Gekookte tonijn met mayonaise, zo simpel is het basisrecept van tonijnsalade. Veel mensen vinden het lekker op een toastje of op de boterham. De beste tonijnsalade is 1 de Beste en Bon Appetit.

Dat blijkt uit een test in de nieuwste Consumentengids. 1 de Beste (€1,80 voor 175 gram) en Bon Appetit (€1,95 voor 175 gram) hebben dezelfde samenstelling. 1 de Beste is te koop bij Dirk en DekaMarkt, Bon Appetit bij onder meer Hoogvliet.
Het testpanel vindt deze tonijnsalade veruit de lekkerste. De smaak is in balans, de salade is smeuïg en heeft een mooie structuur. Met het suiker- en zoutgehalte komt deze salade als een van de betere uit de test, maar niet als allerbeste. Op de subcategorie 'Duurzaamheid' krijgt hij, net zoals de meeste andere tonijnsalades, vier bolletjes omdat de tonijn het MSC-keurmerk heeft. Het eigeel van de mayonaise komt van vrije-uitkoopkippen.

Zout

Tonijnsalade is vergeleken met een eerdere test uit 2013 iets gezonder geworden. Er zit bijvoorbeeld gemiddeld zo'n achttien procent minder suiker en zes procent minder zout in de tonijnsalade uit de supermarkt. De Consumentenbond vindt die zes procent zoutreductie in acht jaar tijd teleurstellend, ook al omdat genoeg proevers de salades te zout vinden. Een gemiddeld portie tonijnsalade op een snee brood bevat 0,35 gram zout. Dat is minder dan eiersalade, vleeswaren en kaas.

Bron(nen):
Trefwoorden: