Test: de beste zomerbanden

Zoals in ieder voorjaar heeft de ANWB ook dit jaar weer twee maten zomerbanden getest. De keuze is dit keer gevallen op. de bandenmaten 20/55 R16 V en 225/50 R17 Y. En de winnaars zijn...

Als beste uit de test zijn respectievelijk de Continental PremiumContact 6 en de Falken Azensis FK510 gekomen meldt de ANWB. De Continental PremiumContact 6 (€105) is vorig jaar geïntroduceerd als vervanger van de PremiumContact 5 en de SportContact 5. Op droge weg heeft deze band een zeer korte remweg en hij is nauwkeurig bij het sturen. Op nat wegdek heeft hij de hoogste testscore van alle banden. De band is zeer goed bij het remmen en de wegligging op nat wegdek. Hij heeft veel grip. Een minpunt is de weerstand tegen aquaplanning in bochten. Hier krijgt de band een onvoldoende van de testers. Bij afrolgeluiden en verbruik zit deze band aan de goede kant tussen goed en ruim voldoende.

Veel middenklasse auto's rijden op bandenmaat 20/55 R16 V. Voorbeelden zijn BMW 1-serie, 2-serie, 3-serie, Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Opel Astra en Skoda Octavia. Als testauto is een VW Golf gebruikt.

Maat 225/50 R17 Y
Testwinnaar  Falken Azensis FK510 (€115) presteert goed tot zeer goed op droog wegdek. De precisie en nauwkeurigheid van het sturen zijn goed, hij heeft een korte remweg en ook als het warmer wordt, blijven de prestaties van hoog niveau. Op nat wegdek heeft de band zeer goede handling en wegligging. Er is niet veel stuuruitslag nodig om de testauto in het spoor te houden. Er is zeer veel grip en goede controle. Het is ook een stille band. Minpuntje is dat aquaplanning in bochten van iets minder niveau is. Vergeleken met de andere banden is het verbruik relatief hoog, terwijl de slijtvastheid goed tot zeer goed is.

De bandenmaat 225/50 R17 Y is geschikt voor grotere middenklassers, het D-segmant. Dat zijn bijvoorbeeld de Alfa Giulia, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse en Volvo V60. De Audi A4 is gebruikt als testauto.