Test: de betrouwbaarste auto

Auto vrouw
Getty Images

Niets is zo vervelend als autopech. Hoe betrouwbaarder de auto, des te minder vaak sta je ongewild stil. De betrouwbaarste auto op de Nederlandse wegen is...

...de Mitsubishi ASX, en het betrouwbaarste merk is... Suzuki.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Voor het onderzoek hebben een kleine negenduizend leden van het autopanel een enquête ingevuld over mankementen aan de eigen auto. De Mitsubishi ASK scoort een 9,3. Slechts één procent van deze auto's is het afgelopen jaar stilgevallen. Andere, minder urgente, reparaties kwamen ook bijna niet voor.

De Japanse merken Suzuki en Mitsubishi komen al jaren goed uit het onderzoek. Dit jaar wisselen ze stuivertje op de plekken 1 en 2. Mitsubishi krijgt een 8,4, hetzelfde cijfer als vorig jaar. Suzuki springt van een 8,3 naar een 8,5. De betrouwbaarste Suzuki is de Vitara, met een 8,9.

Elektrisch

Voor het eerst konden in het onderzoek twee auto's tegenover elkaar worden gezet die zowel een verbrandingsmotor-versie hebben als een volledig elektrische versie. Dat zijn de Hyundai Kona en de Kia Niro. De Kona is sinds 2017 met een benzinemotor op de markt en sinds 2018 is er ook een Kona Electric. De Niro is sinds 2016 met een benzinemotor op de markt en drie jaar later ook als e-Niro volledig elektrisch te koop. Beide versies zijn ongeveer even betrouwbaar. De benzineversie van de Kona krijgt een 7,5, de elektrische variant een 7,4. Bij de Niro is dit 7,9 versus 7,8.

Bron: Consumentenbond

Auteur