Test: het beste afbakbroodje

Lekker thuis ontbijten met verse broodjes. Het is het gemakkelijkst om daarvoor afbakbroodjes te nemen. Even in de oven en klaar is het. Wie op zoek is naar het gezondste afbakbroodje, komt uit bij Bio robuust volkoren broodjes van Albert Heijn.

Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Albert Heijn Bio robuust volkoren broodjes (1,89 voor 4 x 80 gram) krijgen een testoordeel van 8,6 voor gezondheid. Voor vezels krijgen deze afbakbroodjes een 10, voor zout een 7,1. Beide onderdelen tellen voor vijftig procent in het eindoordeel. Met de 7,1 voor zout komen de AH biobroodjes als een na beste uit de test. Met de 10 voor vezels zijn de broodjes vanzelfsprekend koploper. Van de 34 geteste afbakbroodjes kregen er zeven een 10 omdat voor deze zeven broodjes volkorenmeel is gebruikt. Verreweg de meeste andere broodjes zijn gemaakt van bloem (21) en een handjevol (6) van gewoon meel.

Volkoren

De testers hebben 34 verschillende afbakbroodjes in de supermarkt gekocht die er op het oog uitzien als bruine broodjes. In werkelijkheid zijn er dus 21 in feite wit, en niet bruin. Vaak zijn deze broodjes bijgekleurd met gerstemoutmeel en gekaramelliseerde suiker.