Test: het beste speelgoed

Sinterklaas is weer in het land en na het vertrek van de goedheiligman komt de Kerstman zijn opwachting maken. Tijd om cadeautjes te kopen. Wie jonge kleinkinderen heeft en speelgoed wil geven, koopt met ZoomiZooz Boomhuis (0 t/m 3 jaar), Smart Farmer (4&5 jaar) en Lynx zoekspel (6&7 jaar) het beste speelgoed van 2019.

Deze drie zijn de winnaars van de verkiezing Speelgoed van het jaar. Het ZoomiZooz Boomhuis (€50) is een vrolijk, aantrekkelijk en kleurrijk boomhuis waarin meer te ontdekken valt dan je ziet. Het is een mooi vorm gegeven speeltoestel dat de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van de jongste kinderen op een leuke en uitdagende manier stimuleert. De veelkleurige boomhut bestaat uit een boomstam met bovenop een huisje, een lift, een spiraalvormige glijbaan en een glijbaan om poppetjes te lanceren. De poppetjes zijn kleurige dierenfiguren met een ronde onderkant, die waggelend over spiraalvormige glijbaan naar beneden bewegen. Soms blijven ze hangen, wat het kind stimuleert een zetje te geven. De spiraal bevordert ruimtelijk inzicht. ZoomiZooz is geschikt vanaf het moment dat kinderen rechtop kunnen zitten.  

Smart Farmer

Smart Farmer (€23) is een  mooi vormgegeven smart game met boerderijdieren voor kinderen van 4 en 5 jaar oud. Kinderen moeten de verschillende soorten dieren (schapen, varkens, koeien en paarden) van elkaar scheiden met hekken. In het boek staan plaatjes van de plek waar de verschillende dieren staan. Het kind moet de hekken op de juiste plek zetten om de dieren uit elkaar te houden. Het spel vraagt ruimtelijk inzicht, verbeelding, planning en mentale flexibiliteit. De kinderen kunnen gemakkelijk beginnen en dan wordt het steeds moeilijker zodat de vaardigheden groeien. Komt het kind er een keer niet uit, dan staan de oplossingen in het boekje.

Lynx

Lynx (€25) is een visueel zoekspel. Het spelbord is een grote ronde schijf met een enorm aantal kleurige plaatjes van voorwerpen, dieren en planten. Elke speler krijgt drie kaartjes met afbeeldingen en moet die zo snel mogelijk terugvinden op het spelbord en daar markeren met een fiche van zijn eigen kleur. Als een van de spelers zijn drie plaatjes heeft gevonden, stopt het spel. Iedereen mag de kaartjes met de gemarkeerde afbeeldingen houden. Wie na een aantal rondes de meeste kaartjes heeft, is de winnaar. Lynx bevordert visueel scannen, detailwaarneming en reactiesnelheid. Voor kinderen van 6 en 7 jaar.

Bronnen: Speelgoed van het jaar, TestResults