Test: het beste speelgoed

Ook als we vanwege corona Sinterklaas en Kerst misschien niet in een groot gezelschap mogen vieren, zullen veel grootouders toch speelgoed aan de kleinkinderen willen geven. Wie op zoek is naar het beste speelgoed komt uit bij...

...my First Sounds & Senses van SmartMax (0 t/m 3 jaar), Jaak en de Bonenstaak (4&5 jaar) of Lego Avonturen met Mario starters set (6&7 jaar).

Dit speelgoed is in de verschillende leeftijdscategorieën uitgekozen tot speelgoed van het jaar 2020.  SmartMax My First Sounds & Senses (€20) bestaat uit vier zonnetjes of sterren met verschillende kleuren en zachte geluidjes en vier kleurige magnetische staven met elk een eigen textuur. Alles is zo groot dat het hanteerbaar en veilig is voor de jongste kinderen. Met magneten zijn de onderdelen aan elkaar te plakken. Voor jonge kinderen is dat verrassend en het voegt een magisch element toe. Het speelgoed is te combineren met andere producten van SmartMax.

Jaak de Bonenstaak

De jury noemt het een nieuwe manier van puzzelen. Jaak de Bonenstaak (€28) is een verrassende smart game, waarbij kinderen blokjes met een afbeelding bovenin een soort klimrek plaatsen. De blokjes bewegen dan kantelend naar beneden totdat ze niet meer verder kunnen. Zo moeten de kinderen allerlei opdrachten aan de hand van voorbeeldplaatjes namaken. De roterende bewegingen waarmee de bolkjes naar beneden bewegen zijn verrassend, waardoor voor- en achterkanten en boven- en onderkanten steeds wisselen. Het spel bevordert ruimtelijk inzicht en logisch denken.

Mario

Het is de perfecte match van Lego met Nintendo. Lego Avonturen met Mario starter set (€60) is nostalgie voor de ouders en speelplezier voor de kinderen. Kinderen maken met Legoblokken een parcours dat ze steeds kunnen veranderen of uitbreiden. Mario van de computerspelletjes doorloopt het parcours en voert op diverse stations allerlei taken uit om munten te verdienen. Mario heeft elementen van constructiespeelgoed en actiespel. Het vraagt ook enige behendigheid. Het is een goede manier om kinderen weg te halen van het scherm en weer met fysiek speelgoed plezier te laten hebben.