Test: het beste speelgoed

Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. Hoewel we het vanwege corona waarschijnlijk in kleine kring gaan vieren, zullen cadeaus niet ontbreken. Wie op zoek is naar het beste speelgoed voor de kleinkinderen komt uit bij Lama (8&9 jaar), De Zoektocht naar El Dorado (10 & 11 jaar) of Stay Cool (12 t/m 17 jaar).

Dit speelgoed is in de verschillende leeftijdscategorieën gekozen tot speelgoed van het jaar 2020. Lama (€11) is een strategisch kaartspel, dat snel en gemakkelijk te begrijpen is. Ieder speler krijgt zes speelkaarten met een cijfer of een lama-plaatje. De bedoeling is de hand leeg te spelen. Voor het aantal punten dat een speler aan het eind nog in zijn hand heeft, krijgt hij strafpunten. De regels zijn eenvoudig, maar de spelers moeten voortdurend strategische keuzes maken.

Strategisch denken

De Zoektocht naar El Dorado (€30) is een mooi vormgegeven bordspel. Het doel is om als eerste bij El Dorado te komen. Het vereist strategisch denken en keuzes maken tussen direct vooruit bewegen of kaarten kopen waar je op een later moment extra voordeel van hebt. Het bord kan elke keer veranderd worden, wat zorgt voor extra variatie.

Multitasken

Het is multitasken onder tijdsdruk. In Stay Cool (€25) stellen twee spelers min of meer tegelijkertijd vragen die de actieve speler zo snel mogelijk moet beantwoorden. Bij de ene vragensteller moet dat mondeling, bij de ander 'schriftelijk' met een dobbelsteen met letters erop. Daarnaast moet de actieve speler ook een zandloper in de gaten houden die moet worden omgedraaid voor de tijd (30 seconden). Het is een goede training in snel informatie verwerken.