Test: het beste speelgoed voor pubers en volwassenen

Bij gezinnen zonder kleine kinderen komt steeds vaker de kerstman langs in plaats van Sinterklaas. Wie als hulpkerstman speelgoed wil kopen voor oudere kinderen legt met...

...Rolit en Escape Room The Game het beste speelgoed onder de kerstboom. Rolit (€30) is Speelgoed van het jaar in de categorie 12 t/m 17 jaar. Het is een vrolijk uitziend spel dat lastiger is dan op het eerste gezicht lijkt. De spelers leggen balletjes met vier kleuren in de gaten (8x8) van een vierkant spelbord. De speler die aan de beurt is, legt een balletje van zijn kleur tegen een ander balletje aan. Als ballen op een rechte lijn tussen twee ballen van dezelfde kleur liggen, worden al die ballen gedraaid zodat de  hele rij dezelfde kleur laten zien. Het kleurpatroon op het bord verandert dus in elke beurt. Het spel vraagt goed strategisch inzicht om te winnen.

Samenwerken

Escape Room The Game (€15) is Speelgoed van het jaar in de categorie 18+. Dit spel voor twee spelers bestaat uit twee scenario's: Kidnapped en Prison Island plus een introductiespel. De spelers lossen puzzels op en zoeken aanwijzingen om binnen een uur uit hun benarde positie te ontsnappen.

De tijdsdruk en de scenario's maken het spel spannend. Het vraagt om logisch en flexibel denken, probleemoplossend vermogen, planning en overzicht en -  als de tijd begint te dringen - emotieregulatie. De spelers moeten goed samenwerken en elkaars kracht benutten om op tijd tot een oplossing te komen.