Virussen, phising-websites en andere kwaadaardige software

Onvoorzichtigheid op internet kan een geïnfecteerde computer opleveren. Windows-pc's hebben een standaard virusscanner. Wie dat niet voldoende vindt, kan een extra virusscanner installeren.

De beste virusscanners zijn nu Bitdefender Internet Security en Eset Internet Security. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. Bitdefender (€27 voor 1 pc) biedt goede bescherming op alle punten. De scanner blokkeert phishing-websites beter dan gemiddeld en krijgt voor dit testonderdeel het oordeel 9,2. Bitdefender behoort al jarenlang tot de top. Ook dit jaar laat deze scanner volgens de testers weinig steken vallen. Eset (€40) is erg prettig in gebruik. De testers noemen het een no-nonsense product dat een goede bescherming biedt tegen virussen en andere malware.

Beide best geteste virusscanners krijgen het testoordeel 8,3. Ter vergelijking: de gratis Microsoft Windows 10 Defender krijgt een 7,0. De beste van vorig jaar, Avira Antivirus Pro, krijgt voor de versie van dit jaar een 7,8.

Gratis

De beste gratis virusscanner is Kapersky Security Cloud – Free. De testers geven het testoordeel 8,1. Dat is nauwelijks minder dan voor de beste betaalde virusscanner en zelfs beter dan voor een aantal betaalde scanners. Kapersky scoort een onvoldoende bij het controleren van een USB-stick vol met malware. Ter vergelijking, de gratis Microsoft Windows 10 Defender krijgt niet alleen op dit onderdeel een onvoldoende, maar ook voor het blokkeren van nepwebsites (phishing).