Pak uw angsten aan

Breng ze in kaart

Getty Images

Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Examenzenuwen, zorgen om een medisch onderzoek, bijna van u fiets gereden worden. Uw lichaam komt in een staat van paraatheid. Het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog, uw spieren spannen zich aan, u transpireert en de ademhaling versnelt. Angst maakt alert en is een normale reactie op een lastige situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar u bang voor bent, is er sprake van angstklachten.

Maar liefst één op de vijf mensen krijgt in z’n leven wel eens te maken met een angststoornis.

  • Angststoornissen komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Er is geen significant verschil tussen de leeftijdscategorieën.
  • Bij werklozen of arbeidsongeschikten komen angststoornissen significant het vaakst voor. Mannen 20,4 procent, vrouwen  27,3 procent en totaal 23,6 procent.
  • Mensen met een laag inkomen lopen ook een groter risico.

In kaart brengen

Voelt u zich wel eens angstig? Breng dan eens voor uzelf in kaart in welke situaties u welke gedachten hebt. Helpen die gedachten u? Of zitten ze u juist in de weg?

Een voorbeeld: als u op het vliegveld een groepje gillende mensen voorbij ziet rennen, kunt u bijvoorbeeld denken er is vast een popster geland of er wordt een aanslag gepleegd. Mensen met angstklachten verwachten vaak het allerergste. Maar zijn die gedachten wel reëel? Door realistisch te denken, vermindert u gevoelens van angst en paniek.

Schrijf bij uw gedachten op of het 100 procent zeker is wat u denkt, welke bewijzen u daarvoor hebt, of er andere verklaringen zijn en wat een goede vriend zou zeggen om u te helpen. Met de conclusie die u trekt kunt u een ‘helpende’ gedachte formuleren. Schrijf deze op een stevig kaartje en doe het in uw portemonnee. De volgende keer als u dan weer in een vergelijkbare situatie bent, kunt u deze gedachte er letterlijk bij pakken en kunt u werken aan het verminderen van uw angstgevoelens. 

Meer informatie en oefeningen vindt u op angst.mirro.nl. Deze site is vooral voor mensen met milde angst en/of paniekklachten. Net als de andere websites van Stichting mirro is deze website volledig gratis en anoniem. De zelfhulpmodule doorloopt u zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het u het beste uitkomt. Voor heftigere klachten, is het advies om altijd naar de huisarts te gaan voor hulp.
 

Auteur 
  • Redactie