Weg met vliegangst

Cursus op maat

Getty Images

U bent bang om op te stijgen, neer te storten of turbulentie te voelen. Vliegangst. Drie miljoen Nederlanders hebben er last van. Er zijn mensen die bij de gedachte aan vliegen al beginnen te zweten. Wat is vliegangst precies? En hoe komt u er vanaf?

Symptomen van vliegangst zijn gespannenheid, hartkloppingen, last van de maag, zweten, misselijkheid en concentratiestoornissen.

Persoonlijke barrière

Vliegangst - ook wel aviofobie genoemd - kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld bang zijn voor het falen van de techniek. Of misschien heeft u tijdens een eerdere vlucht iets vervelends meegemaakt.

Maar meestal is er iets anders aan de hand, zoals controledrang of hoogtevrees. Het is dus vaak een uiting van een andere persoonlijke barrière. De meeste mensen gaan de confrontatie niet aan en reizen op een andere manier. Maar dat is niet nodig.

Hulp zoeken

De angst voor vliegen is goed te behandelen. U kunt de angst zelf proberen te bestrijden door juist te gaan vliegen, of onder begeleiding in een vliegsimulator. Maar u kunt ook de achterliggende redenen van uw angst aanpakken.

Als u kiest voor therapie, krijgt u meestal een cursus op maat. De therapeut kijkt goed wat nu eigenlijk de oorzaak van de angst is. Daarna worden de angsten één voor één weggenomen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van: 

  • Informatie over vliegtuigen en de luchtvaart.
  • Het aanpakken van onderliggende angsten, zoals hoogtevrees.
  • Een training 'Omgaan met angstgedachtes'.
  • Ontspanningsoefeningen.

Meestal bestaat een cursus uit een intakegesprek, een theorie- en een praktijkgedeelte en een nabehandeling. Het is niet goedkoop: een cursus kan u een paar honderd euro kosten. Vraag bij uw huisarts om een verwijzing.

Natuurlijk zijn er een heleboel kalmerende middelen die u kunt gebruiken. Het nadeel van dit soort middelen is dat ze alleen de gevolgen bestrijden, maar niet de angst zelf. U moet juist leren om uzelf onder controle te krijgen. Medicijnen kunnen daarbij een tijdelijk hulpmiddel zijn.

Weetjes

  • Vliegangst staat op de tweede plaats in het rijtje van veelvoorkomende angsten. 
  • Eenderde van de volwassen Nederlanders heeft - in meer of mindere mate - last van vliegangst. 
  • Als u in het vliegtuig stapt, reist u een stuk veiliger dan in de auto. In het autoverkeer gebeuren veel meer ongelukken. Alleen al in Nederland komen jaarlijks 900 mensen in het verkeer om het leven, terwijl wereldwijd 1300 mensen door een vliegtuigongeluk overlijden. 
  • Van iedere honderd mensen durven er 22 onder geen enkele omstandigheid in het vliegtuig te stappen.
  • Mensen die claustrofobisch zijn - en dus niet tegen kleine ruimtes kunnen - hebben ook vaak last van vliegangst.
Auteur