Bij aanvraag zorgtoeslag 2016 per abuis te laag inkomen opgegeven; wat kan ik het beste doen?

Getty Images

Vorig jaar juli ontvingen wij bericht van de belastingdienst dat wij over 2015 €450 te veel zorgtoeslag hebben ontvangen. Onze zoon heeft de laatste jaren onze belastingzaken geregeld en toen wij dit met hem bespraken, bleek dat hij per ongeluk ons netto inkomen had opgegeven en dat de zorgtoeslag dus inderdaad terecht gecorrigeerd werd.

Voor 2016 was de aanvraag op dezelfde manier gedaan. Aangezien er in onze situatie voor 2016 verder niets is veranderd en wij over 2016 niet nog een keer zo veel wilden bijbetalen, hebben wij onze toeslag per 1 augustus stopgezet. Hebben wij goed gehandeld en hoe pakt dit verder uit?

Naar alle waarschijnlijkheid heeft u over januari tot en met juli 2016 inderdaad ook weer te veel zorgtoeslag ontvangen. De belastingdienst zal dit dan ook corrigeren. Over de maanden januari tot en met juli 2016 moet u sowieso bijbetalen over het te veel ontvangen bedrag. Omdat u over de maanden augustus tot en met december 2016 zelf heeft aangegeven dat u nergens recht op had, wordt er echter geen rekening gehouden met de juiste zorgtoeslag over deze maanden en loopt u die bedragen in elk geval mis.

Het best kunt u nu nog zorgtoeslag aanvragen over augustus tot en met december op basis van het juiste inkomen. Dit kunt u doen tot 1 september 2017. U zult dan over deze maanden niets ontvangen maar het wordt op deze manier wel in mindering gebracht op de zorgtoeslag die u over 2016 zal moeten terug betalen. Anders gezegd: Op deze manier moet u wel bijbetalen maar ontvangt u per saldo meer (in elk geval het bedrag waar u over heel 2016 daadwerkelijk recht op zou hebben gehad).

N.B. U kunt in principe met betrekking tot de correctie over 2016 wachten tot het moment dat de belastingdienst u de definitieve berekening toe stuurt. Die ontvangt u normaal gesproken in de loop van 2017 of later. Als u de definitieve berekening echter na 1 juli ontvangt, moet u over het terug te betalen bedrag rente betalen. Om dit te voorkomen, zou ik u adviseren om hierover met de belastingdienst contact op te nemen.

Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

Auteur