Chronisch ziek: hoeveel geld krijg ik?

Getty Images

Ik heb gehoord dat chronisch zieken en gehandicapten in 2009 extra geld krijgen. Maar hoeveel geld mag ik verwachten, en hoe vraag ik dat aan?

De regeling waarover u spreekt, de ‘Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten’ (Wtcg), is erg ingewikkeld en uitleggen hoeveel iemand zal krijgen een hele klus. Maar sinds kort kunt u via een heldere vragenlijst van het Ministerie van Volksgezondheid nagaan op hoeveel geld u recht heeft. De test staat op www.testwtcg.nl/Popup.aspx.

U zult zien dat de bedragen tussen 150 en 500 euro per jaar liggen en dat de uitkering die u krijgt, afhangt van uw medicijngebruik, gebruik van hulpmiddelen, ziekenhuisopnames, thuiszorg, leeftijd en meer.

De vergoeding zal u volautomatisch uitbetaald worden door het CAK.

Het moment van uitkering zal u wellicht tegenvallen. De regeling is inderdaad ingegaan per 1 januari 2009, maar de compensatie voor het kalenderjaar 2009 wordt pas in november 2010 uitgekeerd! Dit is om administratieve redenen: rekeningen en declaraties van zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zorginstellingen over 2009 moeten eerst allemaal binnenkomen bij het CAK en verwerkt worden.

De lange termijn lijkt ook iets minder onredelijk, als we bedenken dat de Wtcg bedoeld is als vervanging voor de aloude fiscale aftrek van ’buitengewone uitgaven’ aan ziektekosten. Daarvoor gold vaak ook, dat deze pas in de zomer van het volgende jaar, bij de voorlopige aanslag, een belastingteruggave opleverde.

Verband met compensatie eigen risico

De regeling moet niet worden verward met de Compensatie Eigen Risico van 50 euro (in 2009), een regeling die op vergelijkbare manier door het CAK wordt verzorgd en deels op dezelfde criteria is gebaseerd (namelijk uw medicijngebruik).

De Compensatie Eigen Risico kent problemen, waardoor mensen die recht hebben op geld toch geen vergoeding krijgen. Doordat deels dezelfde procedure wordt gevolgd voor de Wtcg, kunnen de problemen daar ook opduiken. Door onvolkomenheden in de regeling en de medicijnenregistratie krijgen sommige mensen geen geld, die daar wel recht op zouden moeten hebben.

Het is te hopen dat deze problemen zijn opgelost, voordat er echt uitkeringen moeten worden gaan gedaan gedaan op grond van de Wtcg. De politiek heeft hiervoor een 'taskforce' ingesteld onder leiding van oud VVD-staatssecretaris Robin Linschoten, die voor 1 september met een rapport zal komen.

Auteur