Gaat mijn aanrechtsubsidie door na m’n 65e ?

Blijft belastingvoordeel bestaan?

Getty Images

Ik heb een vraag over de heffingskorting voor mijn niet werkende vrouw, die ook wel aanrechtsubsidie wordt genoemd. Ze krijgt volgend jaar AOW. Krijgt ze die subsidie van ongeveer 2000 euro per jaar dan nog steeds?

De zogeheten aanrechtsubsidie is inderdaad helemaal geen subsidie, maar een algemene heffingskorting,  die bij niet werkende vrouwen wordt uitbetaald, omdat ze verder geen inkomen hebben. In totaal krijgen een miljoen vrouwen de korting uitbetaald. Ze zijn vaak wat ouder omdat jongere vrouwen vaak betaald werk buiten de deur hebben en bovendien wordt de regeling voor niet werkende vrouwen van 40 jaar en jonger geleidelijk afgebouwd.
Als vrouwen 65 jaar worden krijgen ze AOW en hebben dus wel inkomsten. Daarop worden  de algemene heffingskorting, soms de ouderenkorting en eventueel de alleenstaande-ouderenkorting, toegepast. Ze krijgen ‘m dus nog wel, maar het ziet er anders uit.
Het woord aanrechtsubsidie vind ik overigens erg discutabel. Het wordt vaak gebruikt door Femke Halsema, die vindt dat het uitbetalen van de heffingskorting vrouwen er van weerhoudt buiten de deur werk te zoeken en zich zo verder te emanciperen. Maar in werkelijkheid gaat het om een bedrag van 160 euro per maand. Dat zal toch niet voor veel vrouwen de drijfveer zijn om geen betaald werk te zoeken.

Jaap Roelants is freelance journalist en gespecialiseerd in zaken die u in de portemonnee raken. Hij schrijft onder meer voor Plus Magazine en het Algemeen Dagblad.

Auteur