Geld lenen aan neefje

Vraag van de week

Getty Images

Ik wil aan mijn neefje die zijn eerste huis heeft gekocht een bedrag lenen zodat hij een keuken en badkamer naar zijn zin kan laten aanbrengen. Moeten we hiervoor naar de notaris, of mogen we dat ook onderling regelen?

De lening die u aan uw neefje wil verstrekken mag u onderhands overeenkomen door samen een schuldigerkenning op te stellen. Gaat het om grotere bedragen dan is het verstandig om dit bij de notaris te doen. Omdat de lening wordt aangegaan voor het aankopen, verbeteren of onderhouden van de woning is de rente die hij u betaalt aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Wil uw neefje gebruikmaken van de fiscale aftrekmogelijkheid, dan moet hij sinds 2013 naast het betalen van rente ook zijn schuld aflossen.

In de onderhandse akte die u in tweevoud samen opstelt, komt dan te staan: wie het geld uitleent (de schuldeiser) wie er geleend heeft (de schuldenaar), hoeveel er geleend wordt, welke rente wanneer verschuldigd is en hoe de schuld wordt afgelost. Tenslotte de plaats en datum van ondertekening waarna u beide de overeenkomst ondertekent. Om in aanmerking te komen voor aftrekhypotheekrente moet hij de lening melden bij de belastingdienst met dit formulier.
 
Nog een waarschuwing vooraf. Geld lenen aan familie en vrienden is een sympathiek actie, maar kent ook zo zijn gevaren. Een van de meest voorkomende is dat de rente en/of de aflossingen niet volgens afspraak plaats vinden. Durf streng genoeg te zijn als de afspraken niet nagekomen worden. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de problemen van de schuldenaar toenemen en dat u uiteindelijk niets van uw uitgeleende geld terugkrijgt.

Dit laatste komt voornamelijk omdat de bank altijd de eerste hypotheeknemer is. Bij problemen wordt dus eerst de hypotheek van de bank afgelost en als er nog iets over is, dan pas uw lening. Streng zijn voor de schuldenaar is daarmee vaak in zijn en daarmee ook in uw belang.

Bron: www.belastingdienst.nl