Ik moet ineens belasting bijbetalen. Hoe kan dat?

Vooral 65-plussers de klos

Getty Images

Anders dan in vorige jaren, krijgen nog maar weinig 65-plussers na de aangifte geld terug van de fiscus. De meeste moeten juist bijbetalen.

Het doen van aangifte voor 65-plussers was na afloop van het invullen vaak een prettige activiteit. De invuller mocht er (bijna) op rekenen dat wanneer hij zijn aangifte voor 1 april inzond hij voor 1 juli op een extraatje kon rekenen in de vorm van een teruggave betaalde belasting. De reden voor de teruggave lag vaak bij de aftrek ziektekosten en dan de vaste ouderen aftrek in het bijzonder. Per 2009 is die aftrek grondig gewijzigd waardoor van aftrek geen sprake meer is, maar juist van bijbetalen. Dat melde het Algemeen Dagblad zaterdag aan de hand van gegevens van de invuldienst van het FNV en dat merkt ook de Plustelefoon, de gratis service voor abonnees van Plus Magazine.

De overheid compenseert de nabetaling die ontstaat na het wegvallen van de aftrekpost ziektekosten. Probleem is echter dat de overheid dat dan weer zo ingewikkeld doet dat niemand het nog snapt. De compensatieregeling, de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is er voor de echte chronisch zieken, die kunnen bij de aangifte ook nog wel het een en ander aftrekken zoals doktersbezoek, hulpmiddelen en medicatie. De nieuwe wet heeft nog een aantal andere maatregelen die het verlies van de teruggave moeten compenseren. Zo ontvangen alleenstaande 65-plussers een compensatie tussen de 150 euro en 300 euro afhankelijk van het zorggebruik (65-minners 300 – 500 euro). Het zorggebruik is afhankelijk van een hele reeks voorwaarden. De meest opvallende: minimaal 26 weken AWBZ-zorg, minimaal 26 weken huishoudelijk hulp in natura en opgenomen zijn vanwege een ernstige ziekte of intensief medicatiegebruik. Dat laatste houdt in dat u tenminste 180 dageenheden medicatie uit een voorgeschreven lijst gebruikt of een combinatie daarvan.

De eigen bijdrage AWBZ is per 2009 niet langer fiscaal aftrekbaar, maar de eigen bijdrage is door de Wtcg voor zorg met verblijf voor 65-plussers 8 procent en voor 65-minners 16 procent goedkoper geworden. Ook is de heffingskorting voor 65-plussers met 323 euro verhoogd (als het inkomen per jaar bruto niet hoger is dan 34.934 euro). Tenslotte heeft de Wtcg de inkomensgrens voor de huurtoeslag voor 65-plussers verhoogd. Hiermee is eerder recht op huurtoeslag ontstaan.

Het totaal aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de mensen met een chronische ziekte er ondanks de mogelijke belasting nabetaling er toch niet op achteruit gaan. Jammer dat het zo gecompliceerd is en dat bij het doen van de aangifte niet direct duidelijk is of en hoe de andere maatregelen de extra belastingbetaling compenseren. Een grote groep moet er in elk geval rekening mee houden dat de uitkomst van de aangifte dit jaar anders uitpakt.