Energie besparen in de zomer!

Energie besparen
Getty Images

Bij energie­besparing denk je al snel aan minder stoken in de winter.­ Ook in de zomer­ kun je echter besparen op gas en stroom.

Tap minder warm water

In de zomer is warm water de grootste kostenpost op je energienota. Elke dag douchen kost zo’n €200 per persoon per jaar. Er valt dus flink wat te besparen wanneer je minder vaak, korter en minder heet doucht. Volgens dermato­logen is dat ook nog eens beter voor de huid.

Probeer ook voor de rest minder warm water te verbruiken. Een kopje omspoelen kan ook met koud water. Een kokendwaterkraan en een close-in-boiler verbruiken behoorlijk wat stroom, omdat ze dag en nacht een voorraad water warm of kokend ­houden. Let op het verbruik bij aanschaf, want een slecht geïsoleerde ­kokendwaterkraan kan ­zomaar twee keer zoveel stroom verbruiken­ als een goed geïso­leerde: 400 kWh tegenover 200 kWh.

Een cv-ketel staat voor het tap­water meestal standaard ingesteld op de comfortstand. Er wordt een hoeveelheid water op temperatuur gehouden, waardoor je sneller warm water hebt. Je kunt de ketel zelf op de ecostand zetten. Dat scheelt per jaar enkele tientjes. Zet de temperatuur van een close-in-boiler op 60 graden.

Pas op met airco’s

Na een paar zomers met tropische­ dagen is de verkoop van vooral mobiele airco’s enorm gestegen. Maar airco’s verbruiken veel stroom. Liefst probeer je te voorkomen dat de temperatuur in huis te hoog oploopt, want je hebt dan geen kunstmatige koeling­ nodig. Sluit ramen en deuren als het buiten­ erg warm is. Doe de zonwering naar beneden en houd ­gordijnen dicht. Zet ’s nachts als het afkoelt juist alles open.

Wat helpt, is tegels in de tuin ver­vangen­ door groen, want planten, gras en bomen geven verkoeling.

Milieu Centraal waarschuwt om niet in een opwelling een mobiele airco te kopen. Zo’n apparaat geeft als het écht heet is vaak te weinig verkoeling, maar verbruikt wel veel stroom: €45 per 200 uur. Een split airco (die bestaat uit een binnen- en buitenunit) koelt efficiënter. Een single split airco, die één ruimte koelt kost €35 aan stroom per 200 uur. Een multi split airco voor meer kamers €70. Het scheelt als je de temperatuur van de airco niet te laag zet.

Véél goedkoper dan een airco is een ventilator. Die verbruikt in 200 uur slechts €2 aan stroom.

Check de verwarming

De meeste mensen gebruiken tussen mei en september de cv niet voor verwarming. Ben je een koukleum, gebruik dan een trui of dekentje als je het fris krijgt.

De pomp van een vloerverwarming verbruikt continu stroom, ook als hij niet hoeft te verwarmen.­ De stekker eruit trekken is onverstandig,­ want dat geeft risico op kalkvorming in de ­leidingen. Bij een oude pomp kun je tot ­honderden euro’s per jaar besparen­ door eenvoudig een pompschakelaar tussen het stopcontact en de pomp te zetten.

Was en droog met beleid

Op lage temperatuur wassen is goedkoper. Wassen op 30 graden kost €0,93 per ­wasbeurt, op 40 graden €1,09, op 60 graden €1,26 en op 90 graden €1,67. Maar minder wassen is nóg beter. Fris kleding en handdoeken op door ze te luchten en was alleen met een volle trommel.

Elke keer dat je de was niet in de droogtrommel stopt, maar buiten hangt, bespaar je €1,95. Gekleurde en tere weefsels hang je beter in de schaduw, maar voor witte handdoeken, overhemden en bedden­goed is de zon een geweldig­ schoonmaakmiddel. UV-licht bleekt vlekken en doodt schimmels en bacteriën.

Tips voor in de keuken

Met een deksel op de pan verbruik je driekwart minder gas of stroom. Kies een pan die iets groter is dan de gaspit of kookzone, omdat er anders warmte langs de pan verdwijnt. In plaats van een oven voor te verwarmen, kun je de baktijd iets verlengen. Dat is zuiniger. De zomer leent zich uitstekend om minder te koken of bakken. Maak een salade, broodje of wrap.

Kies een zuinige en liefst zo compact mogelijke koelkast en vriezer. Zet ze niet in de volle zon of naast een apparaat dat warm wordt, zoals een vaatwasser of fornuis. Heb je een tweede koelkast? Je bespaart tot €130 per jaar als je die wegdoet.

Stroomslurpers in de tuin

Een grasmaaier en elektrische gereedschappen zoals een heggenschaar verbruiken weinig energie. Een stille energieslurper is de vijver­pomp. Een gemiddelde pomp van 20 watt die altijd aanstaat, verbruikt tot €130 aan stroom per jaar. De zwaarste vijverpompen kunnen de energie­nota verhogen met meer dan €1200 per jaar. Met een zuinige, regelbare vijverpomp valt dus fors te besparen.

Een terrasverwarmer kost u jaarlijks €60 tot €190 aan stroom. Een trui of plaid houdt je gratis warm.

De stekker eruit op vakantie

Zet elektrische apparaten uit als je op vakantie gaat. Trek de stekkers uit het stopcontact, want in de stand-by-stand verbruiken ze nog steeds stroom. Ga je langer weg, dan kan het lonen koelkast en vriezer leeg te maken en uit te zetten.

Tenzij anders vermeld, zijn de cijfers en bedragen in dit artikel afkomstig van Milieu Centraal.

Auteur 
  • Ilse Ariëns