Interview Hossein Andalibi: zo werkt de Energiehuiskamer

Man is bezig met uitleggen hoe je kunt besparen met energie
Getty Images

Een energieloket geeft praktisch advies over het energiezuinig maken van je huis. Zo weet je welke maatregelen je kunt nemen, afgestemd op je woonsituatie (én je portemonnee).

Auteur 

Het Energieloket – bijna iedere stad heeft er wel een. Wist je dat je daar terechtkunt met je vragen over energie besparen en het verduurzamen van je huis? Ook zonder afspraak! Het beste nieuws: ze weten ook precies welke subsidie je kunt benutten om je huis energiezuiniger te maken. Hossein Andalibi van de Energiehuiskamer in Amersfoort legt uit hoe dat werkt.

Met welke vragen kun je naar de Energiehuiskamer?

“Je kunt bij ons terecht met vragen over onder andere isolatie, energie besparen en het aardgasvrij maken van jouw huis. Onze onafhankelijke deskundigen helpen je als je als huiseigenaar al bezig bent met verduurzamen en wilt weten of je nog voor subsidies in aanmerking komt. Maar we adviseren ook de huurder met een hoge energierekening, die vermoedt dat de energierekening lager kan, maar niet weet waar te beginnen. Een bezoek aan de Energiehuiskamer is dan een mooi startpunt.”

Energiehuiskamer geeft dagelijks advies aan bewoners. Zowel op de locatie zelf als online. Welke vraag krijgen jullie het meest?

“De meest gestelde vraag is: ‘Wat kan ik doen om mijn energierekening te verlagen?’ Direct gevolgd door: ‘En wat gaat mij dat opleveren?’ Een goede vraag, want als je energiezuinige maatregelen treft, wil je weten welk effect dat heeft op je energierekening. We bespreken met bezoekers het verwachte effect van de diverse energiebesparende maatregelen op hun energierekening in de toekomst. Houd er wel rekening mee dat energieprijzen fluctueren, waardoor de besparing iets hoger of lager kan uitvallen. 

Mensen lopen hier ook binnen met vragen over de aanleg van een warmtenet hier in de wijk Amersfoort Schothorst (een systeem dat warm water via een ondergronds leidingnetwerk naar woningen transporteert om ze te verwarmen, red.).”

Net als in veel andere wijken is het nog niet duidelijk of het Warmtenet er komt. 

“We informeren bewoners over de plannen. Belangrijk, de huiseigenaar die overweegt een warmtepomp of een nieuwe CV-ketel aan te schaffen weet zo waar hij aan toe is. Wil je weten wat een collectief warmtenet voor je energierekening betekent, dan kun je ook bij ons terecht.”

Jullie delen nadrukkelijk dat je bij de Energiehuiskamer altijd zonder afspraak kunt binnenlopen. 

“Mensen kunnen langskomen, bellen of mailen. We willen de drempel verlagen en het makkelijk maken om de eerste stap te zetten naar een energiezuinige woning. Sommige mensen hebben hoge energiekosten, maar aarzelen om hulp te vragen. Ze schamen zich, of denken dat ze het zelf moeten oplossen. Juist voor hen is de Energiehuiskamer er.
Soms help je iemand al op weg door samen te kijken welke apparaten in huis staan. Als veel van die apparaten op de stand-by­stand staan, verbruiken ze voortdurend stroom. Eerder dit jaar hebben we buurtbewoners geholpen met het aanvragen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Ook werken we samen met verschillende organisaties in de stad, zoals de Voedselbank en de Schuldhulpverlening.”

Veel mensen wonen samen met anderen. Hebben jullie tips om gezinsleden te overtuigen om zuiniger met energie om te gaan?

Lachend: “Het overtuigen van tieners om minder lang onder de douche te staan is een uitdaging. De digitale douchezandloper die we aanbieden, kan daarbij helpen. Een handige gadget die laat zien hoe lang – of kort – je onder de douche staat.
Wist je dat een PlayStation die altijd aanstaat ook een echte energieslurper is? De televisie en spelcomputer uitzetten als je ze niet gebruikt – en niet op de standby-stand laten staan – merk je direct in je energieverbruik. We geven ouders inzicht in het effect hiervan op de energiekosten. De ervaring leert dat ze daarmee het gesprek met hun kinderen makkelijker aangaan. Het geld dat je bespaart op je energiekosten geef je als gezin vast liever uit aan leuke dingen.”
 

Vragen voor de Energiehuiskamer

  • Wat levert isoleren mij financieel op?
  • Mijn vriezer is oud. Is het voordelig om deze te vervangen?
  • Helpt de gemeente mij met een subsidie voor de isolatie van mijn woning?
  • Wat betekent de aansluiting op het warmtenet voor mijn energiekosten?

Het aanbrengen van isolatie is een belangrijke stap in het energiezuinig maken van je woning. Maar niet iedereen is handig. 

“Voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, zijn er de FIX-teams van onze FIXbrigade. Zij helpen huurders bij het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals tochtstrips, radiatorfolie, een brievenbusborstel of energiezuinige ledlampen. De teams zijn dagelijks actief in de wijken, en bewoners weten hen steeds beter te vinden voor advies over energiebesparende maatregelen. Waar nodig verwijzen we door. Neem de bewoner die last heeft van schimmel op een muur – een teken dat de woning niet goed geventileerd is. Te veel vocht in huis zorgt voor hogere stookkosten. Met hulp van de woningcorporatie is de ventilatie aangepast. Het resultaat: meer comfort én lagere energiekosten.”

Soms zijn meer maatregelen nodig om een huis te verduurzamen. Kunnen jullie daar ook in adviseren?

“Ja, huiseigenaren kunnen bij ons langskomen voor onafhankelijk advies van onze deskundigen, bijvoorbeeld over het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Vergeet ook de subsidie niet. Benut waar mogelijk de lokale subsidieregeling van de gemeente, of de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de overheid. Dankzij onze subsidiechecker kunnen we de huiseigenaar direct laten zien of hij in aanmerking komt voor subsidie. Iedere subsidieregeling heeft zijn eigen voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot het maximale inkomen om in aanmerking te komen. Komt je er als huiseigenaar zelf niet uit, dan kijken we op verzoek ook met je mee bij het doen van de aanvraag.