Blaasontsteking. Een sekssouvenir?

Verspreiding van bacteriën

Een branderig bevoel bij het plassen, troebele urine en pijn in de onderrug of buik nadat u seks hebt gehad, hoeft niet direct te wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het kan namelijk ook heel goed een blaasontsteking zijn. Seks is zelfs de grootste risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking.

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Bacteriën zijn meestal de boosdoeners. Vooral darmbacteriën (Escherina coli) leiden regelmatig tot een ontsteking. Deze bacteriën bevinden zich normaal gesproken in het gebied rond de anus.


Afstand

De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Als ze via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, hierdoor is de kans op een blaasontsteking groter.

Tijdens de seks kunnen bacteriën door het bewegen gemakkelijker in de plasbuis terecht komen. Een condoom maakt hierbij geen verschil. Sommige vrouwen hebben bij een nieuwe partner vaker last van een blaasontsteking na het vrijen. Dit kan zijn omdat u moet wennen aan de bacteriën van de nieuwe liefde. Ook heeft u in het begin van een relatie soms meer en heftigere seks.

Voorkomen

Blaasontsteking als souvenir van een fijne vrijpartij is natuurlijk geen goed nieuws. Gelukkig kunt u het in veel gevallen voorkomen. Plas altijd na de seks, zodat bacteriën worden weggespoeld. Zorg daarbij dat u de blaas goed leeg plast. Een goede hygiëne is ook belangrijk. Was u niet met agressieve zepen, maar spoel regelmatig met water. Eventueel ook na de seks. Kijk ook uit met (geparfumeerde) massageolie.

Als er echt een duidelijke relatie is tussen de seks en het krijgen van een blaasontsteking, kunt u direct na de gemeenschap ook een antibioticum slikken. Een andere mogelijkheid is dat u een recept voor blaasontsteking meekrijgt, zodat u bij beginnende klachten direct met een antibioticakuur kunt beginnen. Overleg dit eerst met uw arts.

Trefwoorden:

1 Reactie

Door margarethe (niet gecontroleerd) op zo, 13-5-2018 - 15:34

Ik heb mijn hele leven last gehad van een gevoelige blaas en liep van infectie naar infectie. Heel wat antibiotica geslikt. Tot ik een vaginale douche begon te gebruiken. Na de sex niet in slaap vallen, maar meteen even schoonspoelen met de douche gevuld met gewoon kraanwater. Al in geen jaren meer een blaasontsteking gehad. Een simpele en goedkope oplossing. Ik wilde alleen dat ik er eerder achter was gekomen.