Wandelen langs Noord-Hollandse bollenvelden

Wandel langs de kleurige bollenvelden van Egmond aan den Hoef naar de blanke top der duinen van het Noord-Hollands Duinreservaat, of ontdek het weidse Noord-Hollandse polderlandschap met een hoofdrol voor bollenvelden en de molens van de Schermerpolder.

Trage Tocht Egmond aan den Hoef

Trage Tocht Egmond aan den Hoef

Duinakkers, blanke toppen en bollenvelden

Afstand: 13 kilometer
Startplaats: Het Woud
Provincie: Noord-Holland

Duinakkers, blanke toppen en bollenvelden. Overweldigend is de rondwandeling door de duinen ten noorden van Egmond. Op de meeste dagen loop je hier in volstrekte rust in een duinlandschap dat geen moment gaat vervelen. Maar bedenk vooraf dat het een pittige route is door de vele mulle zandpaden! Vanaf het startpunt bij de Woudweg volgen we een spaarzaam met zwarte palen gemarkeerd pad aan de binnenduinrand. In april zien we hier kleurige bollenvelden. In Egmond aan den Hoef nemen we het rondje langs de slotruïne vanzelfsprekend even mee. Even stilstaan bij de Hollandse geschiedenis! Lamoraal graaf van Egmont kijkt ons toe vanuit de slotgracht. Dan is het even doorbijten langs de drukke Egmonderstraatweg. Snel daarna lopen we de zandige duinen in met in het begin een terrein van duinakkers en huisjes. Je volgt daarna zeker 2 km een zandig paadje tussen duinmeertjes en hoge, blanke toppen. Zwarte markeerpalen met witte band helpen je met de juiste koers op het pad. Tot slot verlaten we de zeereep en koersen we in oostelijke richting. We steken een 'pas' over en komen terecht tussen grillig kreupelhout. Wilde pony's maken in de binnenduinen plaats voor runderen. Het is dan nog een klein eindje naar 't Woud, met de gelijknamige gasterij.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Schermerhorn

Groene Wissel Schermerhorn

Noordhollandse Molenpracht

Afstand: 18 kilometer
Startplaats: Schermerhorn
Provincie: Noord-Holland

Vanwege het vogelbroedseizoen kan deze wandeling niet worden gemaakt van 15 maart t/m 14 juni! Kinderdijk mag er dan om bekend staan, de molens van Schermerhorn mogen er ook zijn. U ziet er daar een stuk of zes, waarvan er één een museummolen is, deze kunt u bezoeken. Na deze prachtige molens maakt u voornamelijk over grasdijken en landwegen een prachtige en afwisselende rondwandeling door het weidse Noordhollandse polderlandschap. Onderweg passeert u nog enkele molens en kuiert langs de zeer laag gelegen Eilandspolder, u wandelt daar over menig grasperceel zelfs een dikke twee kilometer dwars doorheen. Deze polder is meer een natuurgebied met een bijzonder rijke vogelstand, de reden dat u hier niet in het vogelbroedseizoen mag komen. Na een flinke regenperiode kunnen dat grasland en ook die grasdijken behoorlijk soppig zijn, dus hou daar rekening mee.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>