7 vragen over borstreconstructie

Na een amputatie is het vaak mogelijk om de borst te reconstrueren. Hoe gaat dit in zijn werk en waarom kiezen er relatief weinig vrouwen voor deze ingreep?

Hoeveel vrouwen kiezen voor een borstreconstructie?

Ongeveer 10 tot 15 procent van de vrouwen. Ongeveer 80 procent gebruikt losse vullingen. Van hen gebruikt een derde een prothese die op de huid wordt geplakt, twee derde een bh-vulling. De rest van de vrouwen doet niks.

Kan tijdens de borstamputatie meteen een reconstructie worden gedaan?

Ja, in veel gevallen wel. Alleen als er na de amputatie nog een behandeling met bestraling volgt, is het beter een reconstructie uit te stellen. De bestraling kan de huid namelijk beschadigen waardoor het resultaat veel minder mooi wordt en in 30 procent van de gevallen blijft de inwendige prothese niet zitten.

Het overgrote deel van de vrouwen die voor een reconstructie kiest, doet dat pas na enkele maanden of zelfs jaren. “En dat is jammer”, zegt chirurgisch oncoloog prof. dr. Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, “want het resultaat is beter als je meteen laat reconstrueren en er zijn minder operaties nodig.”

Is het altijd nodig de borstspier en de huid eerst op te rekken?

Nee. Sterker nog: als de reconstructie meteen wordt uitgevoerd, kan in acht tot negen van de tien gevallen de definitieve prothese onder de borstspier worden geplaatst. Wordt reconstructie uitgesteld, dan is oprekken altijd nodig. En dat betekent ook meerdere operaties.

Kan een nieuwe borst gereconstrueerd worden uit eigen weefsel in plaats van met een implantaat?

Ja, dat kan, maar dat wordt niet zo vaak gedaan. Het vereist een plastisch chirurg die veel ervaring heeft met microvaatchirurgie; lang niet ieder ziekenhuis heeft die in huis. Bij zo’n ingreep wordt weefsel uit buik of bil gebruikt. In 6 tot 10 procent van de gevallen gaat het niet goed en sterft het weefsel af doordat de doorbloeding niet goed op gang komt. Daarna kan overigens nog wel een ‘gewone’ reconstructie worden uitgevoerd.

Moet een borstprothese na een paar jaar weer vervangen worden?

Nee, dat is eerder uitzondering dan regel. Een prothese kan wel twintig jaar blijven zitten.

Een strak gevoel om de borst, is dat normaal na een reconstructie?

Het is een vaak gehoorde klacht, maar het wordt meestal niet veroorzaakt doordat de huid te strak staat of de protheses te weinig ruimte hebben, zegt prof. dr. Rutgers: “Het zijn fantoomgevoelens. Met andere woorden: de zenuwen kunnen signalen afgeven die een gevoel van pijn geven, maar het is pijn aan weefsel dat er niet meer is. Je kunt er wel pijnstillers tegen nemen, zodat de zenuwsignalen worden afgezwakt.”

Waarom kiezen zo weinig vrouwen voor een reconstructie?

Volgens prof. dr. Rutgers heeft dat veel te maken met voorlichting die tekort schiet: “Een reconstructie wordt lang niet altijd meteen aangeboden en goed besproken. Dat zou wel moeten. En dan zouden ook meer vrouwen voor een directe reconstructie kiezen. Het resultaat wordt het mooist en het beïnvloedt je genezingskans niet.”

Bron(nen):

3 Comments

Door Hemmie Weber he... (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 15:48

Ik ben in 1986 geopereerd en mijn linkerborst is geamputeerd. In 1991 heb ik een reconstructie laten doen, in 1993 was deze ingekapseld en vernieuwd. Je hoort nu veel over borstprotheses en waar mensen last van krijgen of hebben. Mijn ergste lastige klacht is dat ik na de overgang, dat was ook in die tijd, erg veel last heb van transpiratie. Ik ben hiermee naar de huisarts geweest en later ook naar een klassiek homeopaat, maar er is niks aan te doen. Ook bij cardiologie geweest, wel hoge bloeddruk, daar gebruik ik nu Losartan voor 100 mg. Maar bij de minste geringste inspanning loopt het water langs mijn gezicht en rug. Heel vervelend. Zou het kunnen dat het door de prothese komt. (daar hebben we destijds niet aan gedacht.)

Door Jokes Reijgersberg (niet gecontroleerd) op zo, 9-12-2018 - 13:44

Een reconstructie met eigen lichaamsvet/huid van bv buik (dieplap) is perfect als je voldoende buikvet hebt en niet rookt. Erasmus/Dijkzigt MC heeft hiervoor prima plastisch chirurgen. Ook in Belgie (Gent) zijn ze hier erg ver mee.

Door José Vissers (niet gecontroleerd) op do, 21-9-2017 - 17:18

Er is momenteel een onderzoek bezig naar reconstructie d.m.v. lipotransfer. Met eigen lichaamsvet wordt een nieuwe borst opgebouwd.
Dankzij deze "breasttrial" heb ik nu een c-cup na een volledige amputatie.
Er zijn 5 ziekenhuizen in Nederland die hieraan meedoen.