Poll: controleert u wel eens uw eigen borsten?

Oktober is de nationale borstkankermaand. In deze maand wordt extra aandacht besteed aan deze vorm van kanker. Controleert u wel eens uw eigen borsten?

Zelfonderzoek erg belangrijk

Maar 6 procent van de vrouwen is echt bang om borstkanker te krijgen, 45 procent denkt er wel eens aan en de rest staat er helemaal niet bij stil. Toch controleert 63 procent van de gezonde vrouwen regelmatig hun borsten. Een vijfde doet dat elke maand. Meer dan de helft doet mee aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Volgens Borstkankervereniging Nederland is naast zelfonderzoek ook goede voorlichting nodig waarin alle voor- en nadelen aan bod komen.

Borstkanker onderschat

Ongeveer één op de acht Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker. Veel van de Nederlandse vrouwen hebben geen idee of schatten deze cijfers lager in. Bij borstkanker denken de meeste gezonde vrouwen aan een knobbeltje in de borst. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Een vijfde van de vrouwen merkte namelijk andere veranderingen in de borst.  "Een knobbeltje hoeft geen borstkanker te betekenen. Toch is het verstandig om geen enkel risico te nemen. Ga met een ongewoon aanvoelend knobbeltje daarom zo snel mogelijk naar uw huisarts. In dit instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe u uw borsten regelmatig kan controleren.