Stelling: ‘Borstkankerscreening moet NU anders’

Hoe belangrijk het ook is, screening op borstkanker is geen pretje. Bijna 80 procent van de vrouwen van 50 tot 75 jaar kan meepraten over het pijnlijke mammogram, dat niet eens altijd een juiste uitslag geeft. Dat kan beter. Radiologen willen snel overstappen naar iets beters, maar minister Paul Blokhuis vindt het te vroeg en wil eerst nog onderzoek laten doen. Wat vindt u? Reageer op de stelling.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een succes: de sterfte aan borstkanker is sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek in 1990 met 40 procent verminderd. Maar er zijn ook nadelen. Bij een mammogram wordt de borst ‘geplet’ tussen twee platen, wat voor veel vrouwen een pijnlijke ervaring is. Daarbij komt er een dosis schadelijke röntgenstraling binnen. Het mammogram is niet erg trefzeker. Het mist een kwart van de tumoren. Ook wijst het ‘afwijkingen’ aan, die later geen kanker blijken te zijn. Zeer dicht borstweefsel is daarbij moeilijk in kaart te brengen, wat 160.000 van de deelnemers heeft. Dat kan beter, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe snel?

Radiologen willen nu verandering

De MRI heeft als voordeel dat het beter werkt bij zeer dichtborstweefsel, blijkt uit het DENSE-onderzoek. Radiologen pleiten daarom nu voor een aanvullende MRI-scan voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel. En op termijn voor een andere screening, zonder mammogram, bijvoorbeeld met de MRI of echo. Hoe dan ook - de radiologen willen nu een verbetering van de borstkankerscreening.

Minister Blokhuis wil wachten

Minister Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft dit voorstel echter afgewezen, blijkt uit zijn brief van 24 september. De MRI is wel veel duurder en kost meer tijd in overbezette ziekenhuizen die het bevolkingsonderzoek nu al bijna niet aan kunnen en de tussenperiode van twee jaar laten oplopen. Een bevolkingsonderzoek verander je niet zomaar. Daarvoor is het te grootschalig en spelen er te veel belangen. Blokhuis leunt daarom op de Gezondheidsraad, die niet zo overtuigd is van de meerwaarde van de MRI. Er is meer onderzoek nodig, naar een andere methode (CEM geheten) en een onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid. Dit gaat nog zeker zes jaar duren, pas dan weten we wat beter is en of het uitvoerbaar is. Dat is wel erg lang, vindt ook Blokhuis, die gaat zoeken naar een tussenoplossing.

Wat vindt u? Reageer op de stelling: ‘Borstkankerscreening moet NU anders’

Eens

Het heeft lang genoeg geduurd. De discussie over de nadelen van het mammogram duurt al zeker tien jaar, zoals blijkt uit dit artikel in Plus van 2011. Geen getreuzel met onderzoeken meer, of gedoe over geld. Vrouwen hebben recht op een nette borstkankerscreening. Voer dan tenminste de aanvullende MRI-scan meteen in voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel.

Oneens

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld voor een grote groep vrouwen en wordt door ons allemaal betaald. Terecht dat minister Blokhuis zorgvuldig handelt, en niet op aanraden van de radiologenvereniging of na een motie van de Tweede Kamer overstag gaat. Blokhuis volgt het advies van de Gezondheidsraad en dat is in Nederland het instituut dat alle kennis het beste afweegt, als het gaat om bevolkingsonderzoek. Laten we daarop vertrouwen. Even geduld dus.

Reactie toevoegen

185 Comments

Door Joost Pieterman (niet gecontroleerd) op do, 21-10-2021 - 15:57

Beste Isabella, Dat u het gevoel heeft, dat u zich met minachting behandeld voelt door mannen, zou best wel eens veroorzaakt kunnen worden door en dat laat u wel heel duidelijk blijken uw eigen antipathie voor mannen. Dat een man een behandeling, zoals vrouwen krijgen in dit geval, niet zou accepteren is een nodeloze en irritante opmerking. Mannen hebben nu eenmaal geen borsten en kunnen dus ook die behandeling niet krijgen. U moet eens een prostaatonderzoek meemaken !! Dat "onderzoeking" waardeloos is, is waarschijnlijk ook aan mannen te wijten. En natuurlijk alleen maar om winstbejag in het leven geroepen. En natuurlijk om alle vrouwen te pesten. Weer door die rotte kerels ? Er is, beste mevrouw, maar 1 echte oplossing. Neem al die taken van de mannen als vrouw over. Dan pas gaat alles goed komen !!! De meest lachwekkende opmerking in uw stukje is: Wij vrouwen moeten onze MAN staan " Hoe hopeloos kun je als vrouw je boosheid naar buiten brengen ! Nog even 1 levenslesje voor u. Het echte leuke aan een vrouw is, dat het geen man. Daar mag u het nu even mee doen. Auf Wiederschnitsel

Door Annemarie (niet gecontroleerd) op wo, 20-10-2021 - 14:16

Verhaal klinkt niet geloofwaardig als je het verschil niet weet tussen Minsiter en staatssecretaris

Door E. Riemer (niet gecontroleerd) op wo, 20-10-2021 - 08:59

In het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven die gespecialiseerd zijn in Borstkanker doen ze het onderoek zeer vrouwvriendelijk, zorgvuldig en pijnloos. Ze hebben een 3D scan die een veel nauwekeuriger beeld geeft. Voor dit onderzoek moet je echter wel betalen en dat heb ik er graag voor over maar dat is niet voor eenieder weggelegd. Het zou goed zijn als men de kunst eens zou afkijken bij het AM want het kan blijkbaar wel!!

Door Cynthia de Fretes (niet gecontroleerd) op di, 19-10-2021 - 19:19

Het is een martel werktuig. Ik zie er zo erg tegen op
dat ik de afspraken steeds afzeg

Door Piet Boersma (niet gecontroleerd) op di, 19-10-2021 - 18:36

waarom worden teelballen wel bekeken bij een mri?
is toch ook niet nodig in een pletmachine?

Door Esther (niet gecontroleerd) op ma, 18-10-2021 - 13:57

Het is inderdaad een pijnlijk onderzoek. Pas gelezen over mamma CT bij LUMC. Bij succes dan ook graag in de bussen voor bevolkingsonderzoek.

Door Carla Hooisma (niet gecontroleerd) op ma, 18-10-2021 - 12:29

Ik heb borstkanker gehad ? Met de mammografie is dat er nooit uitgekomen, terwijl ik steeds de plek aanwees. Pas toen ik buiten de screening nogmaals liet testen , werd borstkanker gediagnostiseerd. Ik heb dicht borstweefsel dus ik pleit ervoor dat voor dicht borstweefsel als eerste een MRI scan wordt gedaan.

Door Anita Geurts (niet gecontroleerd) op zo, 17-10-2021 - 09:53

Laat hij er zelf eens tussen gaan liggen met zijn zaakje. Wedden daar hij dat niet voor een tweede keer doet.

Door Renema (niet gecontroleerd) op vr, 15-10-2021 - 20:38

Laat Paul Blokhuis zelf zijn ballen pletten voor een prostaat onderzoek

Door Marian (niet gecontroleerd) op vr, 15-10-2021 - 18:18

Zelf ga ik al jaren niet meer naar de 'bus' sinds ik daar en keer van de pijn ben flauw gevallen. Resultaat; pijnlijke borst en gat in mijn hoofd. Op advies van mijn huisarts ga ik nu voor een mammogram naar het ziekenhuis. Nog geen pretje, maar het gaat daar wel beter en ze nemen meer tijd. Ook ik neem 2 paracetamolletjes, dat helpt. Het blijft een akelig onderzoek.