Is minder vette vis ook gezond?

vette vis
Getty Images

Omdat ik de meeste vis echt niet lust, eet ik elke dag een boterham, redelijk dun belegd met gerookte forel en zo nu en dan garnalen. Maar ik betwijfel of dit wel voldoende is in het kader van de zo gezonde vette vis?

Wilma Koghee, diëtist:

Vissen zijn er in vele soorten en smaken en u heeft duidelijk uw favorieten, namelijk gerookte forel en garnalen. Zowel de gerookte forel als de garnalen behoren tot de matig vette vissoorten. De echte vette soorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

In de richtlijnen 'gezonde voedselkeuze' wordt aangeraden 200 gram vis per week te eten, waarvan 1 keer per week vette vis. De gemiddelde dagconsumptie van vis ligt dan op 30 gram.

Tja, wat een dagelijkse consumptie van 30 gram gerookte forel voor gezondheidseffecten heeft, is natuurlijk nog niet onderzocht. Maar mijn voorkeur heeft het niet.

Belangrijk bij vis is de versheid en bereiding. Koopt u bijvoorbeeld de gerookte forel vers of voorverpakt en hoe gaat u daar mee om? Op gerookte vis die bewaard wordt in de koelkast kan namelijk een listeriabacterie voorkomen. Let dus goed op de houdbaarheidsdatum en bewaar de vis na opening niet langer dan twee dagen in de koelkast.

Kort samengevat ligt uw visconsumptie lager dan aanbevolen en zou ik u aanraden uw ontdekkingstocht naar lekkere vis voort te zetten. Misschien is het voor u een goed idee te surfen naar www.tijdvoorvis.nl Daar treft u lekkere en gezonde recepten en veel informatie.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!