Zonnebloemolie is al jaren een vaste waarde in veel Nederlandse keukens. We gebruiken het om te bakken, braden en als basis voor sauzen of dressings. Maar steeds vaker duikt de vraag op: is zonnebloemolie eigenlijk wel zo gezond? We vroegen het expert Pascalle Stijger van het Voedingscentrum.
Antwoord
Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:
Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie maar bijvoorbeeld ook olijfolie bevatten veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten. Bovendien is het vet in olie een brandstof voor je lichaam en hebben onze cellen vetzuren nodig als bouwstenen. Ook zit er in olie vitamine E. Zonnebloemolie en andere oliën met veel onverzadigd vet staan dan ook in Schijf van Vijf.
Negatief in het nieuws
Op social media circuleren berichten en filmpjes waarin wordt beweerd dat zonnebloemolie en andere zogeheten zaadoliën slecht voor je gezondheid én zelfs gevaarlijk zouden zijn. Ze zouden zorgen voor ontstekingen door een hoog gehalte omega-6 vetzuren. Ook zouden ze zo sterk bewerkt zijn dat ze schadelijk zouden zijn.
Wat zegt de wetenschap?
De meeste oliën worden inderdaad bewerkt. Dit zorgt ervoor dat onzuiverheden worden verwijderd. Hiermee kan de houdbaarheid worden verlengd en het maakt de meeste oliën geschikt om te verhitten. Het proces maakt olie niet schadelijk.
Het klopt dat zonnebloemolie rijk is aan omega-6 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die dragen bij aan het verlagen van je slechte cholesterol en daarmee aan een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur dat je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan maken. Het is dus belangrijk dat je deze binnenkrijgt via je voeding.
Wanneer kan zonnebloemolie ongezond zijn?
Zonnebloemolie past dus in een gezond voedingspatroon, net als andere plantaardige oliën met veel onverzadigd vet. Je kunt ze gebruiken om in te bakken, wokken, braden of frituren. Let er bij olie wel altijd om dat het niet gaat roken of walmen. Dat is een teken dat de olie verbrandt en dan kunnen schadelijke stoffen ontstaan. En gebruik niet meer dan nodig. Er zitten namelijk wel veel calorieën in olie.
- Lees ook: Hoe (on)gezond is olijfolie? Mag je er wel of niet in bakken?
- Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.