Column Francien (12): Mooi zijn als kankerpatiënt

Als Marte ergens een hekel aan heeft is het afhankelijk te zijn. En dat is precies wat haar nu overkomt. Want hoe graag ze alles zelf zou willen regelen, ze is een kankerpatiënt en moet zich overgeven aan de zware behandelingen die ze krijgt. Dat weerhoudt haar er overigens niet van om, waar ze maar kan, de regie toch in handen te nemen. Om te beginnen bij haar uiterlijk.

Ze gaat naar een workshop ‘Uiterlijke Verzorging’ die in het ziekenhuis speciaal voor kankerpatiënten wordt georganiseerd. Het is een groot succes. De voorlichting en adviezen zijn duidelijk en handig, de vrijwilligers zijn deskundig (allemaal professionals), de sfeer is opgewekt, en na afloop krijgt iedere deelneemster een tas make-up mee. Marte, die zich tot nu toe nauwelijks opmaakte, heeft opeens de smaak te pakken. Ze experimenteert eindeloos met oogschaduw en lippenstift en merkt dat het alles uitmaakt of je wel of niet wenkbrauwen op je gezicht tekent. De stichting Look Good… Feel Better doet goed werk! lookgoodfeelbetter.nl

Tijdens de workshop wordt ook aandacht aan pruiken en mutsen besteed. De meeste vrouwen verkiezen een 'haarwerk', zoals het officieel heet, boven een hoofddoek of hoed. Marte niet. Ze vindt een pruik onnatuurlijk. Bovendien wil ze niet verdoezelen dat ze kanker heeft. Daar hoef je je toch niet voor te schamen? Voor ze ziek werd droeg ze al vaak hoeden en mutsen. Het voelt natuurlijker en vrijer om daar gewoon mee door te gaan.

Ze stuurt me allerlei websites van mensen die de meest bijzondere hoofdbedekkingen maken. Ik kijk mijn ogen uit. Wat bestaan er mooie sjaals en mutsen! Marte mag van mij een extra feestelijk exemplaar voor haar verjaardag uitzoeken. Ze kiest zelf de stoffen die ze in haar muts verwerkt wil hebben. Susan Henselmans van stofkunst.nl maakt er iets prachtigs van. Marte draagt haar 'momuts' met trots. Waarom lopen er niet meer mensen – ziek of niet – rond met zulke mooie dingen op hun hoofd? Want, zoals Marte zegt: "Hoe je er van buiten uitziet heeft wel degelijk invloed op hoe je je van binnen voelt".

Reageren
Wilt u een persoonlijke reactie sturen aan Francien? Stuur een email naar redactie@plusmagazine.nl

Marte met Momuts - door Francien van Westering

Trefwoorden: