60-64-jarigen kunnen ander vaccin krijgen

Toch niet 'prikken wat de pot schaft'

Begin zestigers die het AstraZeneca vaccin niet aandurfden, kunnen nu alsnog een ander coronavaccin krijgen. Dat blijkt uit een bericht van het ministerie van Volksgezondheid.

Mensen van 60 tot 64 jaar konden tot nu toe alleen het AstraZeneca-vaccin krijgen, bij de huisarts. Niet iedereen heeft daarvan gebruik gemaakt. Een deel van de mensen was afgeschrikt door de zeldzame, maar ernstige, trombosebijwerking van dit vaccin. Er is zelfs een petitie opgesteld, waarin de 60-64-jarigen stellen dat ze liever de vaccins van Pfizer of Moderna zouden krijgen. De petitie is meer dan 17.000 keer ondertekend. De minister had er geen oren naar. De Jonge zei dat mensen die AstraZeneca niet aandurfden ‘achter in de rij’ moesten aansluiten. ‘Het is prikken wat de pot schaft’, aldus de minister.

Welk alternatief

Maar de minister is bijgedraaid, want de 60-64 jarigen die niet zijn gevaccineerd, kunnen nu alsnog een coronavaccin van Pfizer of Moderna krijgen, via de GGD. De afspraak kan wel pas vanaf zaterdag 5 juni online gemaakt worden, aldus het bericht van de minister.  Mensen die het eerste vaccin van AstraZeneca al hebben gehad, kunnen beter de tweede prik ook van AstraZeneca nemen, omdat dat volgens onderzoek het meest effectief en veilig is.

Het vaccin van Janssen stond niet bij de opties. Ook hier is veel over te doen. De Verenigde Staten had een prikpauze ingelast, vanwege een zeldzame trombosebijwerking en België is gestopt met het vaccin bij mensen jonger dan 40 na overlijden van een vrouw met een trombosebijwerking. Daarbij zijn er leveringsproblemen. In Nederland zijn bepaalde geboortejaren toegewezen aan het Janssen-vaccin. Demissionair premier Mark Rutte (geboortejaar 1967) heeft ook het vaccin van Janssen gekregen.

Brieven

Het ministerie gaat alle 60-plussers die geen corona-prik hebben gehad een brief sturen. Hierin staat een herhalingsoproep om zich te laten vaccineren. Te beginnen met de oudste groep van 90-plussers. Dat ze niet zijn gevaccineerd, kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen willen sowieso niet gevaccineerd worden, andere wilden een ander vaccin en weer andere waren ziek bij het eerste vaccin of ze hebben de eerste uitnodiging niet  gehad. Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel een eerste vaccinatie tegen corona gehad. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 98% van de 70-plussers zich heeft laten vaccineren of bereid is omdat te doen. Onder 55- tot 70-jarigen ligt dat aandeel op 85%. Omdat de administratie niet helemaal volledig is, kunnen sommige gevaccineerde mensen toch een herhaalde oproep krijgen. ‘Zij kunnen de brief als niet verzonden beschouwen’, aldus het ministerie.