Bezoek in verpleeghuizen: het begin is er

In 26 verpleeghuizen door het hele land heen, wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker toegestaan per verpleeghuisbewoner.

Sinds de coronacrisis uitbrak, zijn bezoekers niet meer welkom in de Nederlandse verpleeghuizen. Want juist in de verpleeghuizen greep het virus genadeloos om zich heen. Ruim 600 verpleeghuisbewoners zijn ondertussen aan het virus bezweken en vermoedelijk zijn meer dan 5.000 van hen besmet geraakt. Dat bezoek veel te gevaarlijk was geworden – voor beide partijen - was overduidelijk. Maar het was ook een zwaar lot, zowel voor de bewoners zelf, als voor hun familieleden.

Versoepeling

Ondertussen is er een voorzichtige stap gezet naar een versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen. In 26 verpleeghuizen door het hele land heen, wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker toegestaan per verpleeghuisbewoner. Als de regeling in de praktijk goed werkt dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden.

Voorwaarden

Niet alle verpleeghuizen komen in aanmerking voor de versoepeling van de bezoekregels. Een belangrijke voorwaarde is dat het aantal besmettingen op een locatie beperkt is gebleven. Voor deelname is het daarnaast van belang dat alle partijen binnen de organisatie ermee hebben ingestemd. 

Het is geen kwestie van nu weer gewoon naar binnen wandelen en een praatje maken. Het bezoek moet op afspraak komen en vindt plaats in aparte ruimtes. Knuffelen kan niet, en een kus geven ook niet. De anderhalve meter-maatregel is ook hier onververminderd van kracht.

Creatief

In de verpleeghuizen die niét in aanmerking komen voor deze versoepeling, worden creatieve oplossingen bedacht voor bezoekers. Met een raam ertussen, kunnen kinderen hun moeder weer zien, kunnen echtgenoten weer even praten hun partner. Zwaaien op afstand, samen eten voor het raam, met een hoogwerker in de lucht een kopje koffie drinken. Het verandert de situatie niet, maar het verguldt de bittere pil wel.


Familieleden feliciteren Ida Ezerman met haar 83ste verjaardag via het glas in verpleeghuis Omringlocatie Lindendael in Hoorn.