Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus (update 31 maart)

Op 31 maart gaf het kabinet een persconferentie over de verlenging van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Een overzicht van de maatregelen die nu gelden.

Algemeen

Tot en met 28 april geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk vanuit huis wanneer mogelijk en ga alleen naar buiten om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag, maar niet in een groep. Thuis mag u maximaal drie mensen op bezoek hebben, mits zij een afstand van 1,5 meter tot elkaar houden.

Bij klachten zoals hoesten, niezen of verkoudheid moet u thuisblijven. Bij koorts moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in vitale beroepen en processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek zijn.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Groepen

Houd te allen tijde minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Een samenkomst van drie of meer personen die minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren en geen gezin vormen, is niet toegestaan. Deelnemers aan zulke groepsvorming lopen het risico een boete te krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Dit geldt niet voor jonge kinderen (tot 12 jaar), zij mogen nog wel met elkaar buiten spelen.

Burgemeesters hebben de mogelijkheid om middels een noodverordening makkelijker en sneller op te treden. Locaties zoals stranden en parken kunnen hierdoor gesloten worden. Markten zijn een uitzondering dankzij hun belang in de voedselketen.

Gemeenten mogen ook vakantieparken en campings sluiten als de maatregelen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden niet worden nageleefd.

Naar buiten?

'Mag ik nog wel gewoon naar buiten?', vraagt u zich misschien af. Huisarts Bart Timmers geeft in onderstaande video antwoord op deze vraag. Bekijk alle video's van dokter Bart door hier te klikken.

(tekst gaat verder onder de video)

Scholen

Basisscholen, middelbare scholen, mbo's en kinderdagverblijven blijven tot en met 28 april dicht. Omdat de meivakantie daar achteraan komt, zal dit in de praktijk neerkomen op sluiting tot en met het einde van de meivakantie. Ouders met vitale beroepen kunnen wel rekenen op opvang voor hun kinderen in de school en het kinderdagverblijf.

Hogescholen en universiteiten zijn verplicht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

Evenementen

Het is een verbod op bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni. Er geldt hierbij geen ondergrens van het aantal mensen meer. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften wordt een uitzondering gemaakt.

Pasen en meivakantie

Premier Rutte drukte iedereen op het hart ook in het paasweekend en de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven.

Winkels en diensten

Winkels en het openbaar vervoer zijn verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand van elkaar houden, bijvoorbeeld door een deurbeleid aan te houden.

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere ‘contactberoepen’ op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot en met 28 april hun vak niet meer uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten zoveel mogelijk via beeldbellen werken.

Ook sportclubs, sauna’s en seksclubs zijn tot en met 28 april gesloten.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 28 april gesloten. Bezorgen en afhalen is wel mogelijk, ook bij coffeeshops.

Casino’s vallen vanaf nu onder de horecamaatregelen en zijn gesloten per 24 maart 2020.

Bron(nen):