Driekwart van coronapatiënten heeft een jaar na IC-opname nog klachten

Getty Images

Driekwart van de patiënten die met COVID-19 op de intensive care hebben gelegen, ervaart een jaar later nog altijd klachten. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

De coronapatiënten die op de ic hebben gelegen melden vooral lichamelijke klachten, maar kampen ook met geheugenproblemen en concentratie of angstgevoelens.

Het onderzoek naar langdurige klachten is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Aan het onderzoek werkten 246 patiënten mee die met COVID-19 werden opgenomen op een IC in Nederland. De gemiddelde leeftijd van deze groep was 61 jaar, en het betrof 176 mannen en 70 vrouwen.

Ze kregen vragen vragenlijsten een jaar nu hun opname. Daaruit geeft de helft van de patiënten aan last te hebben van vermoeidheidsklachten. Daarnaast ervaren ze ook andere klachten, zoals een verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid.

Mentale klachten

Naast lichamelijke klachten, komen ook mentale klachten regelmatig voor. Eén op de vijf COVID-19-patiënten ervaart gevoelens van angst of posttraumatische stress. Daarnaast heeft één op de zes mensen last van cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen.
 
Deze klachten op verschillende terreinen hebben een weerslag op het dagelijks leven van deze voormalig IC-patiënten. Meer dan de helft van hen geeft aan dat ze door de klachten werkgerelateerde problemen hebben: ze zijn minder gaan werken, of zijn een jaar later nog steeds met ziekteverlof of hebben zelfs hun baan opgegeven.
 
Hoofdonderzoeker Marieke Zegers van het Radboudumc: “Deze studie laat zien wat een ongelooflijke impact een IC-opname heeft op het leven van voormalig COVID-19-patiënten. Meer dan de helft kan door deze klachten zijn werk niet of niet volledig hervatten.”

 

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc