Eerste medicijn tegen corona

Getty Images

Het Europese Medicijn Agentschap EMA heeft het eerste medicijn tegen covid goedgekeurd. Dat is goed nieuws, maar er zijn ook keerzijdes. Een wondermiddel is remdesivir allerminst en daarbij is het behoorlijk prijzig.

Remdesivir remt de aanmaak van virusdeeltjes. Het is bedacht als middel tegen het ebola-virus, maar had de eindstreep nog niet gehaald. Artsen mochten al experimenteren met het middel bij covid, ook al was het niet geregistreerd. De onderzoeksgegevens daarover laten zien dat het medicijn inderdaad werkt bij mensen die in het ziekenhuis liggen met een longontsteking en die extra zuurstof krijgen. Remdesivir kan hun ziekbed met vier dagen verkorten. Of het ook werkt bij lichtere gevallen van covid, of voor het voorkomen ervan, weten we nog niet. Het middel heeft voor die toepassing zijn meerwaarde nog niet bewezen.

Nog niet te koop

Het medicijn is nog niet klaar om te worden ingekocht door de ziekenhuizen. De Europese Commissie moet deze week nog een besluit nemen over deze registratie, de EMA geeft in feite alleen advies. Dat is altijd zo bij Europese medicijnregistraties en doorgaans neemt de EC het advies geruisloos over. Als deze stap is genomen, dan kan remdesivir in heel Europa worden gegeven aan deze ernstig zieke patiënten met covid.  Tenminste: het eerste jaar. De EMA heeft namelijk als extra voorwaarde gesteld dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar remdesivir. We weten er immers nog niet zoveel over. De Amerikaanse FDA heeft een soortgelijke toegang gegeven aan het middel.

Meer dan tweeduizend euro

Het medicijn zal niet goedkoop zijn. In Amerika kost een kuur van 5 dagen remdesivir 2.340 dollar. Fabrikant Gilead schreef 29 juni in een brief dat dat de prijs zal zijn voor alle rijkere landen. Landen met minder financiële armslag krijgen een lagere prijs aangeboden. De prijs verschilt flink met die van dexamethason, dat maar een paar cent per tablet kost. Het is een medicijn waar veel ogen nu op gericht zijn. De voorzitter van het Nederlandse medicijnagentschap CBG Ton de Boer sprak in een column zijn hoop uit: ‘Een goedkope ontstekingsremmer die we al tientallen jaren kennen, en waar al veel ervaring mee is. Uit een recent gepubliceerde Britse studie lijken patiënten die aan de beademing liggen, er beduidend van op te knappen.’

 

Auteur