Misbruik corona hard aangepakt

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat stevig optreden tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis. Het OM gaat supersnelrecht gebruiken en zal deze strafbare feiten waar mogelijk binnen drie dagen aan de rechter voorleggen. Voor zaken die meer onderzoek en tijd vergen, gaat het OM snelrecht gebruiken.

Een verdachte staat dan binnen veertien dagen voor de strafrechter. Ook kan het OM een zaak afdoen via een OM-strafbeschikking. Het OM zal in principe gevangenisstraf eisen. 

Strafbare feiten zijn bijvoorbeeld dreigen met besmetting van onder andere hulpverleners en winkelpersoneel, diefstal/oplichting via babbeltrucs, opruiing via nepnieuws, en oplichting en fraude, zoals de handel in nepmedicijnen en verkoop van ondeugdelijke middelen

Afgelopen week heeft de politierechter in Den Haag tien weken celstraf opgelegd aan een man die expres agenten in het gezicht hoestte en daarbij zei het coronavirus te hebben. In Utrecht zijn twee mensen veroordeeld in een vergelijkbare zaak. Een kreeg vier weken celstraf, de ander veertig uur werkstraf.

Bron: OM