Televisie in coronatijden: deze nieuwe programma’s zijn er

Nu veel mensen thuiswerken, inclusief de televisiemakers, moest er het een en ander veranderen aan het televisieaanbod. Nieuwe initiatieven of oude programma’s op een nieuwe manier: hieronder een overzicht van alle initiatieven op televisie. 

Laatste update: 7 april 2020.

Nieuwe programma’s

  • Heimwee TV. Vanaf 30 maart duikt de Nederlandse Publieke Omroep in de tv-archieven voor Heimwee TV. Vergelijkbaar met het Troost TV van De Wereld Draait Door worden oude televisieprogramma’s opgeduikeld en getoond in verschillende fragmenten. Denk aan afleveringen van onder andere ‘Klasgenoten’ en ‘Zeg eens AA’. Onderdeel van Heimwee TV is ook het programma ‘Heb je dat gezien?’ van Omroep MAX. Daarin wordt iedere aflevering teruggeblikt op bijzondere tv-momenten uit de geschiedenis. Heimwee TV is iedere dag te zien van 09.00 uur tot 14.00 uur op NPO2. Meer weten? Kijk hier.

  • Floortje blijft hier. Floortje Dessing gaat op zoek naar verhalen van veerkracht en zelfredzaamheid in eigen land. Een reportage van Nederland tijdens de coronacrisis. Het programma zit hetzelfde in elkaar als haar reisprogramma’s en zal vier weken lang iedere donderdag te zien zijn, van 21.20 uur tot 22.10 uur op NPO1. Meer over dit programma vind je hier.

  • Nietalleen.nl. Vier weken lang worden er mensen en instanties uitgelicht die speciale dingen doen om anderen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Meer over dit programma lees je hier.

  • Frontberichten. Een programma waarin dagelijks updates gegeven worden over de ontwikkelingen aan ‘het front’ van de coronacrisis. Mensen die de Nederlandse samenleving door de crisis helpen, vloggen over hun werk. Iedere werkdag te zien van 22.10 uur tot 22.20 uur op NPO2. Meer weten of afleveringen terugkijken? Kijk hier.

  • MAX Ouderenjournaal. Het MAX Ouderenjournaal geeft informatie over de coronacrisis die specifiek voor ouderen van belang is. De presentatie wordt gedaan door Jan Slagter. Het journaal is iedere werkdag van 16.45 uur tot 17.00 uur te zien op NPO1. Kijk hier voor meer informatie.

  • Beau Blijft Binnen. Live vanuit zijn woonkamer in Amsterdam maakt Beau van Erven Dorens een eigen televisieprogramma. Beau over wat hem bezighoudt en bespreekt allerlei verhalen rondom het coronavirus. Te zien bij RTL4. Het is nog niet duidelijk of de het programma ieder weekend zal worden uitgezonden.

  • Vier extra afleveringen All You Need Is Love. Het is geen nieuw programma, maar er worden wel vier extra afleveringen aan het laatste seizoen toegevoegd. In All You Need Is Love herenigt Robert ten Brink geliefden, onthult hij stille liefdes en lijmt hij gebroken harten. De afleveringen zijn vanaf 11 april iedere woensdag te zien om 21.30 uur op RTL4. De afleveringen duren ongeveer een uur.  Meer informatie over dit programma? Kijk hier.

  • Britts Gouwe Ouwen. Britt Dekker verblijft in een verzorgingstehuis, waar ze met allerlei initiatieven de bewoners een hart onder de riem wil steken. De opnames voor dit programma moesten eerder stoppen in verband met het coronavirus, maar is in ieder geval vanaf maandag 6 april zes weken lang te zien om 20.30 uur op SBS6. 

Oude programma’s nieuwe stijl

Alle talkshows die op dit moment opgenomen worden, zijn zonder publiek. Daarnaast zitten de gasten minimaal 1,5 meter uit elkaar. Bij veel talkshows zul je ook geen zendermicrofoons meer zien (in verband met de hygiëne), maar microfoons op tafel. 

Programma’s zoals ‘All you Need’ Is Love zorgen dat herenigingen via een videoverbinding gaan en niet meer ‘in het echt’. 

Herhaling

Veel programma’s zullen de komende tijd worden herhaald om eventuele gaten op te vullen. Dit gebeurt zowel bij de NPO als bij commerciële zenders.