Wat doen we goed en wat niet tijdens de coronacrisis?

Getty Images

Er moeten een aantal verbeteringen komen in het coronabeleid van Nederland. De regering moet meer duidelijkheid over het virus bieden en de maatregelen moeten niet voor het gehele land, maar per regio worden vormgegeven. Dat zijn de belangrijkste boodschappen van meer dan honderd experts in het dossier ‘Lessons Learned’, dat gisteravond werd uitgebracht.

Daarin kijken ze samen met de Rijksoverheid terug op het Nederlandse coronabeleid van het afgelopen halfjaar. De experts, bestaande uit wetenschappers, hoogleraren, journalisten, artsen, voorzitters van belangenverenigingen en andere deskundigen, schreven in het dossier op wat er volgens hen goed is gegaan de afgelopen maanden, en wat eventueel om verbetering vraagt in de toekomst. De adviezen werden kort voor de persconferentie van dinsdagavond gepresenteerd.

Regionale maatregelen

In de tientallen documenten vallen veel overeenkomsten te vinden. Termen als betere communicatie, eerder testen en specifiekere maatregelen komen vaak aan bod. Zo schrijft opiniepeiler en publicist over het coronavirus Maurice de Hond: “Neem geen maatregelen meer, die voor het hele land tegelijk gelden. De echte gevaren verschillen fors per gebied.” Daar wordt door het kabinet voortaan naar geluisterd, want Minister de Jonge schreef in een Kamerbrief als reactie op ‘Lessons Learned’ dat de situatie en de maatregelen vanaf nu per regio beoordeeld zullen worden. 

Toekomstige beslissingen

In een reactie op het dossier schrijft de zorgminister dat de adviezen zullen bijdragen aan de toekomstige beslissingen met betrekking tot het coronavirus. “De inzichten én kritiek van alle experts hebben ons geholpen bij het scherp krijgen van wat beter kan. Zeer waardevol; daar gaan we dus mee aan de slag”, aldus de Jonge. 

Bronnen: NOS, Rijksoverheid

Auteur