Botoxinjecties

Verlamming van de spier

Getty Images

Botox is een veelgebruikte spierontspanner. De stof is in korte tijd zeer populair geworden. Toch zijn er ook negatieve geluiden. Bijvoorbeeld dat een gezicht er uitdrukkingsloos gaat uitzien.

Als Botox op de goede manier is gebruikt, geeft het een zachtere natuurlijke gelaatsuitdrukking. Alleen de ingespoten spieren gaan minder samentrekken, al de andere gelaatsspieren blijven ongewijzigd. De normale gezichtsuitdrukking blijft behouden.

Spierverlapping

Botox (botuline toxine) is een gif van de bacterie clostridium botulinum. Het gif wordt, gemengd met eiwit, in minuscule hoeveelheden gebruikt voor medische doeleinden.

In de neurologie, oogheelkunde en KNO-geneeskunde gebruiken artsen al jaren Botox om spastische spieren te verslappen. Sinds halverwege de jaren negentig past de plastisch chirurg het middel ook toe voor cosmetische doeleinden.

Botox zorgt voor een blokkering van de overdracht van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het signaal van de zenuw wordt overgebracht op de spier.

Vooral de horizontale rimpels in het voorhoofd, de rimpels tussen de wenkbrauwen en naast de ogen (kraaienpootjes) worden ermee verzacht of verdwijnen helemaal. Rimpels die zijn ontstaan door een slapper wordende huid of door frequente blootstelling aan de zon kunnen niet met Botox behandeld worden. Daarvoor moet een injectable worden gebruikt, die bestaat uit biologisch afbreekbare gel op basis van hyaluronzuur.

Lokale behandeling

Een verdoving is bij deze behandeling niet nodig. De arts spuit Botox met een hele fijne injectienaald rechtstreeks in de spier. Het middel stopt de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren.

Omder er geen signalen meer naar de spier worden overgebracht, veroorzaakt dit een verlamming. Het is een zeer lokale behandeling en heeft dus geen effect op de rest van het lichaam.

De totale behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U krijgt het beste resultaat als u de ingespoten spier na de behandeling veel 'gebruikt'. Pas na een paar dagen is het effect zichtbaar en na twee weken is het optimaal. Botox werkt ongeveer vier maanden.

Wilt u de mimische spieren blijvend 'lamleggen'? Dan zult u de behandeling telkens moeten herhalen. Hoe vaker u het middel gebruikt, hoe langer het effectief blijft. Soms wel tot zes maanden.