Goed voorbereid naar de plastisch chirurg

Voorkom teleurstellingen

Getty Images

Wanneer u erg ontevreden bent met een deel van je uiterlijk en er iets aan wilt doen, komt u ineens voor een heleboel keuzes te staan. Leren accepteren, of toch een operatie? En waar moet u heen voor zo'n ingreep?

De opvattingen rond cosmetische chirurgie zijn de laatste jaren sterk veranderd. Een aantal decennia terug overheerste de opvatting dat u in een gezond lichaam niet moest snijden. Tegenwoordig wordt er in de media veel aandacht besteed aan cosmetische ingrepen en is de drempel voor een correctie flink verlaagd. Hierdoor zijn er ook steeds meer artsen die ingrepen uitvoeren, maar die misschien niet zo bekwaam zijn. Hoe weet u of u bij een goede chirurg zit?

Plastisch of cosmetisch?

Daarvoor moet u allereerst iets weten over het vakgebied. Met plastische chirurgie worden alle verfijnde ingrepen bedoeld. De cosmetische of esthetische chirurgie is hier maar een klein onderdeel van. Hier gaat het om operaties die worden uitgevoerd om het uiterlijk te verbeteren.

Een plastisch chirurg is iemand die na de opleiding tot arts een speciale opleiding heeft gedaan om plastische ingrepen te mogen toepassen. Deze titel is beschermd, dus alleen mensen die deze opleiding hebben gedaan, mogen deze titel gebruiken. Cosmetisch chirurg is een onbeschermde titel. Iedere basisarts mag zich volgens de Nederlandse wet zo noemen en cosmetische handelingen uitvoeren.

Intake

Vraag dus aan uw behandelaar of hij of zij plastisch chirurg is. Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie kunt u zien wie als plastisch chirurg geregistreerd staat. Vraag of de chirurg gespecialiseerd is in uw type behandeling en hoe vaak hij deze ingreep uitvoert per jaar. Kijk ook hoe de kliniek werkt: wordt u opgenomen, is er nazorg, gebruiken ze goede apparatuur?

Neem de tijd om u goed te laten voorlichten door de behandelaar. Maak thuis een lijstje met vragen. Wanneer u zich opgejaagd voelt, het gevoel hebt dat u iets wordt aangesmeerd of gewoon een nare bijsmaak hebt tijdens het gesprek, ga dan gerust ergens anders heen voor een second opinion. Zorg dat u voldoende bedenktijd krijgt.

Keurmerk

Veel klinieken hebben stunts of aanbiedingen. Ook in het buitenland lijkt het vaak allemaal veel goedkoper te kunnen. Dat is aanlokkelijk, maar blijf wel goed op de kwaliteit letten! Soms wordt de hele intake overgeslagen of is er geen nazorg. Over het algemeen hanteren de klinieken ongeveer dezelfde prijzen.

Wanneer u naar een privékliniek gaat, kunt u kijken of ze het keurmerk dragen van Zelfstandige Klinieken Nederland. Zij voldoen aan dezelfde eisen als een ziekenhuis. Andere klinieken zijn aangesloten bij ziekenhuizen.

Op internet zijn veel forums te vinden over cosmetische chirurgie. Hier kunt u ervaringen lezen van mensen die dezelfde ingreep hebben laten doen en misschien bij dezelfde kliniek zijn geweest. Uit hun ervaringen en reacties kunt u vaak veel opmaken.

Realistische verwachtingen

Met cosmetische chirurgie kunt u zichzelf verfraaien, maar u blijft altijd uzelf. Verwacht dus ook geen wonderen; u zult geen exacte kopie worden van uw idool. Een goede plastisch chirurg zal kijken naar wat goed bij uw lichaam past en geen G-cup bij u willen inbrengen als u maatje 34 hebt. Bedenk wel dat als u maar lang genoeg zoekt, u ook een behandelaar kunt vinden die dit wel aandurft. De vraag is dan alleen of u daar echt gebaat bij bent.

Bedenk ook goed waarom u de ingreep wilt. Als u denkt dat door een neuscorrectie uw relatie zal verbeteren, uw carrière een spurt zal krijgen en u compleet gelukkig wordt, dan is dat niet helemaal reëel. Wanneer u zich onzeker of ongelukkig voelt, zal dat niet per se veranderen als u een ander uiterlijk hebt. Misschien denkt u dat uw hele leven wordt verpest door die haakneus. Maar wat als u een klein wipneusje hebt en u nog steeds met dezelfde problemen zit?