Strakke buik met buikwandcorrectie

Weg met de slappe huid

Getty Images

Na gewichtsverlies of een zwangerschap kan uw buik slapper zijn dan voorheen. Als dit u stoort of u ondervindt er hinder van, dan kunt u een buikwandcorrectie overwegen. Wat houdt deze operatie precies in?

De klachten rond een veranderde buikwand verschillen. U schaamt u ten opzichte van uw partner of er zijn praktische bezwaren. Uw kleding knelt of u krijgt rugpijn door een verkeerde belasting van uw lendespieren. Bij een vetschort doen zich soms ook hygiënische problemen voor, omdat uw huid gaat smetten in de onderbuikplooi.

Normaal gewicht

Een operatieve buikcorrectie is geen mogelijkheid om af te vallen. Bij overgewicht moet u daarom eerst proberen op een normaal gewicht te komen. Overgewicht vergroot de kans op complicaties en beïnvloedt het resultaat van een operatie nadelig.

De plastisch chirurg voert alleen een buikwandcorrectie uit als hij goede resultaten verwacht. Bovendien moet u in goede lichamelijke conditie zijn.

Overtollig huid wegnemen

Een buikwandcorrectie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Van tevoren wordt op de huid aangetekend welk gedeelte precies moet worden verwijderd en waar het litteken komt te liggen. Volgens de aangetekende lijnen wordt de huid ingesneden en losgemaakt tot ver boven de navel. Ook rondom de navel wordt de huid losgemaakt.

De huid wordt strak getrokken naar beneden en het overtollige gedeelte aan vet en huid wordt weggenomen. De buikspieren worden zonodig met hechtingen verstevigd. Vervolgens wordt de huid gehecht. Meestal worden er drains in de wond achtergelaten. Dit zijn dunne plastic slangetjes met aan het uiteinde een flesje, die het eventuele wondvocht en wat nalekkend bloed wegzuigen. Na 24 tot 48 uur kunnen de drains worden verwijderd.

Na de operatie

De eerste paar dagen is de buik uiteraard erg gevoelig, maar met behulp van pijnstillers is de pijn goed te behandelen. Omdat de huid glad is getrokken, kan er wat spanning op de wondranden ontstaan.

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. De eerste maanden kan de huid nog onnatuurlijk strak, stug of 'doof ' aanvoelen, maar dat is heel normaal.

In het begin zijn de littekens nog rood en soms wat verdikt, maar in de loop van de tijd worden ze vanzelf lichter en vlakker. Bij een buikcorrectie is het litteken vaak vrij lang en loopt meestal net boven het schaamhaar.

Wigexcisie buikwand

Kampt u met een fors overgewicht en bent u niet in staat af te vallen? Heeft u smetten van de huid door uw vetschort? Dan kan de plastisch chirurg een wigexcisie van uw buikwand uitvoeren.

De arts verwijdert alleen uw overhangende vetschort. Hij maakt de overige huid niet verder los en hij trekt niets strak. U heeft dan een relatief klein wondoppervlak met minder kans op complicaties. Dat is een groot voordeel. Een nadeel is echter dat de buik dik blijft. Soms moet de arts ook uw navel verwijderen.

Met dank aan Arthur Ludlage, arts/directeur MediConsult.

Auteur