Hoe maak ik betere vakantiefoto’s? 4 gouden compositieregels

Getty Images

Veel fotografen plaatsen het onderwerp van de foto precies in het midden. Zo lang de foto scherp is en de persoon herkenbaar is, is dit niet echt fout, maar er is zoveel meer mogelijk. Hoe brengt u het onderwerp zo in beeld dat het ook een creatieve, gebalanceerde en interessante foto wordt?

1. De regel van derden

Stelt u zich het zo voor: u trekt in gedachten vier lijnen, twee horizontaal en twee verticaal op gelijke afstanden van elkaar. De lijnen hebben dan vier snijpunten. Als u kijkt naar foto’s van professionele fotografen, dan zult u zien dat de onderwerpen vaak op één derde of twee derde van de foto geplaatst zijn. Dit is expres zo gedaan. Het menselijk oog ervaart de foto zo als meer gebalanceerd en natuurlijker.

De scherpe delen van een foto trekken de meeste aandacht. Zo kunnen we het oog van de toeschouwer ‘sturen’. Experimenteer ook eens met scherpstellen met de regel van derden. De dieptewerking maakt de foto spannender.’

Getty Images
Getty Images

Fotograaf Ron: ‘Het hoofd van het meisje staat op de linker snijpunten en de onscherpte diepte in de foto, de achtergrond, vult voor één derde de foto.’

Er zijn ook situaties waarbij u juist geen gebruik moet maken van de regel van derden. Een lange, gedekte tafel bijvoorbeeld is veel imposanter als we de symmetrie van de scene schieten. Hier is de herhaling heer en meester. Gebruik de regel van derden dus als een leidraad en laat het uw creativiteit vooral niet in de weg zitten. Het is belangrijk dat u zich afvraagt wát er zo speciaal is aan uw onderwerp en welke sfeer u wilt overbrengen met uw foto.

Getty Images

2. Voorgrond-achtergrond compositie

Een andere tip is het plaatsen van iets interessants op de voorgrond van een foto. Als u bijvoorbeeld een landschap fotografeert, probeer dan een boom, kerk of rotsen etc. te vinden, en ze op een snijpunt te plaatsen, waardoor u iets interessants toevoegt op de voorgrond en daarmee ook meer dieptewerking in de foto krijgt.

Fotograaf Ron: ‘Door het laten zien van een boog bij de brug op de voorgrond wordt er diepte gecreëerd en is de foto een stuk interessanter geworden.’

3. Lijnen

Gebruik elementen zoals beekjes, muurtjes, elektriciteitsdraden en weggetjes om het oog naar een onderwerp te leiden. Door de lijnen te volgen van deze elementen kijkt u dieper de foto in. Lijnen zijn een van de belangrijkste elementen om een compositie mee te bepalen. Kijk maar eens naar de foto van het strand: op zich geen spannende foto en toch, door goed te kijken naar de elementen voorhanden (de horizon, de waterlijn, de paaltjes, de lucht etc.) kan een saai onderwerp ook een prachtige foto opleveren.

4. Houd het simpel

De sterkste foto’s zijn vaak het eenvoudigst. Probeer niet te veel elementen in de foto op te nemen die de aandacht kunnen afleiden, waardoor het niet meteen duidelijk is wat het onderwerp van de foto is. De kunst van het weglaten is één van de grootste wapens die een fotograaf kan hebben, ondanks dat fotografie vooral een vertellend medium is. Een simpel onderwerp zegt vaak meer dan duizend woorden.

Verander uw gezichtspunt
Fotograaf Ron: ‘Kijk eens naar een gebouw vanuit een andere hoek, kijk eens naar weerspiegelingen, kijk naar kleuren, structuren, composities, weersomstandigheden, etc. Loop ook om uw onderwerp heen, probeer nieuwe hoeken te vinden, dichterbij te komen, ander licht te zoeken, details uit te lichten, etc. Ga door uw knieëen, klim op muurtjes… Kortom, verander uw gezichtspunt en probeer de kijker te verrassen. U kunt uw toeschouwer uit het alledaagse halen, verwondering opwekken, soms zelfs vervreemding. Dit boeit veel meer dan honderd middelmatige foto’s van uw vakantie. Hieronder heb ik een aantal niet-alledaagse foto’s verzameld waarvan bij sommige niet meteen duidelijk is wat het is. Maar het zijn stuk voor stuk mooie foto’s.’

Getty Images
Getty Images
Getty Images
Auteur