Niet weggooien!

Van plan om binnenkort op te ruimen of oude meubels weg te gooien? Denk goed na voordat u er afstand van doet. Een jaren-60-kastje kan meer waard zijn dan een Friese staartklok van eind 19de eeuw.

Eenvoudige, strakke ontwerpen uit de jaren 50 en 60 zijn in”, zegt Christiaan Benschop van Decennia Design in Tilburg. “Heel drukke spullen met veel tierelantijntjes, dat is nu niet veel meer waard. Liefhebbers van Friese staartklokken kunnen daarom nu hun hart ophalen.” Ook uit: “Eiken”, vat Cor Breedvelt van Tussen Cor & Kitsch uit Maassluis in één woord samen. “Grote zware kasten, dat levert bijna niets meer op.” Al is daar wel wat aan te doen. “Die donkere meubels worden nu wit geschilderd en daar is wel een markt voor.” Al is een strak teakhouten dressoir van Deens design meestal meer waard.

Vintage

Wie een echte klapper wil maken, heeft een gerenommeerde ontwerper nodig. “Cees Braakman en Friso Kramer zeggen mensen in Nederland niet zoveel, maar in Japan wel. Die internationale vraag stuwt de prijzen omhoog”, aldus Benschop. Het eind van de prijsstijging is nog niet in zicht. “Op de grote meubelbeurzen is ‘vintage’ nu een vast onderdeel. De waardering neemt alleen maar toe. Dat zie je terug in de prijs. Een stuk van een goede ontwerper kan in een jaar tijd zomaar in waarde verdubbelen.” Jaren 50 en industrieel design zijn langlopende trends, maar wat wordt de volgende hype? Cor Breedvelt verwacht dat rotan weer hip wordt, Benschop tipt de modernistische jaren-80-ontwerpen. Al waarschuwt hij degene die zich rijk rekent bij het zien van de voorbeelden. “De particulier krijgt de helft tot een derde van de prijs die wij in de winkel rekenen. Vaak zitten er namelijk handelaren tussen en anders kunnen wij er niet van leven.” Zelf verkopen kan natuurlijk ook: via Marktplaats of Speurders.

Rotanfauteuil van Rohé Noordwolde, jaren 60
Gezien bij: Studio1900, Grijpskerk (T 06-54 262 064, www.studio19honderd.nl)
€395.

 

Raak Amsterdam Springfontein van Bertrand Balas, jaren 60
Gezien bij: Tussen Cor & Kitsch, Maassluis (T 06-4639 68 66, www.tussencorenkitsch.nl)
€375.

 

 

Blauw/rode vaas. Gesigneerd met ‘Bay W-Germany 570-45’, jaren 60
Gezien bij: Decennia Design, Tilburg (T 013-521 92 06, www.decenniadesign.nl)
€50.

 

 

 

Twee fauteuils, jaren 50.
Gezien bij: Decennia Design, Tilburg (T 013-521 92 06, www.decenniadesign.nl).
€1995.

 

Bron(nen):
Trefwoorden: