Cyprus, het eiland van Aphrodite

Beleef het eiland van Aphrodite, de godin van schoonheid en liefde, tijdens deze prachtige reis naar het mooie Cyprus. Bezoek de plekken waar Aphrodite vertoefd zou hebben en kijk uw ogen uit in de mooie landschappen van dit verrassende eiland.

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen.

In samenwerking met het Museum Het Valkhof organiseert Labrys Reizen een speciale museumreis naar Cyprus, het eiland van Aphrodite, in het kader van de tentoonstelling Waarom godinnen zo mooi zijn, die van 24 maart tot en met 12 augustus 2012 in het museum te zien is. 

Deze reis staat in het teken van goden en dan in het bijzonder de godin Aphrodite. De godin van de liefde en schoonheid is hier namelijk geboren, dat wil zeggen: ze is ontsproten aan het schuim der golven en op Cyprus aan land gegaan. Homeros vertelt al over haar en tot op de dag van vandaag siert haar beeltenis de souvenirverpakkingen op het eiland. Haar naakte lichaam vinden we in marmer terug in het museum van Lefkosia en op de mozaïekvloeren van Paphos. Haar naam is verbonden met de tempels bij Kouklia en met de bron van Polis.

Klik hier om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst. 
 
Missing media-item.


Programma

Dag 1, ma 08-10
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Larnaka en transfer naar het hotel in Larnaka, waar we drie nachten verblijven.

Dag 2, di 09-10
In de ochtend bezoeken we de opgravingen van Kition. Na de komst van de Phoeniciërs werd hier de godin Astarte, de oriëntaalse pendant van Aphrodite, vereerd in een tempel waarvan de resten al even oriëntaals aandoen. Het archeologisch museum en het Piërides Museum beschikken over een unieke collectie van terracotta beelden en beeldjes die te maken hebben met de cultus van Aphrodite. Idalion was een van de belangrijkste Cypriotische koninkrijkjes. Hier zijn duidelijke sporen van godenverering gevonden in de archeologische overblijfselen van een tempel op de top van de akropolis.

Dag 3, wo 10-10
Onderweg naar Lefkosia zien we in Tamassos twee grafkamers. Er is ook een heiligdom van Aphrodite/Astarte blootgelegd met een bijbehorend altaar. In Lefkosia staan de collecties van het beroemde Cyprus Museum en het Leventis Museum centraal.

Dag 4, do 11-10
We zetten koers naar Paphos voor twee overnachtingen aldaar. Onderweg zien we op de oude akropolis van Amathos de overblijfselen van een tempel, gewijd aan Aphrodite. Het uitzicht is er mooi en er steekt nog een romantisch stuk stadsmuur half in zee. Ook in Palea Paphos, waar het centrum van de Aphrodite-cultus was, zien we de oeroude resten van het heiligdom van de godin en een leuk museumpje.

Dag 5, vr 12-10
In Paphos bezoeken we het archeologisch park met prachtige mozaïeken, gelegen aan het aardige haventje. In het archeologisch museum en het Marion-Arsinoe Museum treffen we vondsten uit de omgeving aan. We besluiten de dag met de 'baden van Aphrodite', een bron omringd door varens en vijgenbomen.

Dag 6, za 13-10
Voor we Paphos verlaten zien we de koningsgraven uit de derde eeuw vóór Christus. Via Geroskipou rijden we naar de plek waar volgens de overleveringen Aphrodite is geboren uit het schuim van de zee, de 'rots van Aphrodite'. Op weg naar Larnaka, waar we de laatste nacht doorbrengen, bevinden zich de Romeinse opgravingen van Kourion. We bekijken het theater, een huis met mooie vloermozaïeken en het Apollo-heiligdom.

Dag 7, zo 14-10
Transfer naar het vliegveld en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Missing media-item.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele rechtstreekse lijnvluchten Amsterdam - Larnaka v.v. met Cyprus Airways. De vluchttijden zijn de volgende (onder voorbehoud van wijzigingen):

08-10-2012: Amsterdam - Larnaka, 14.00 - 19.15 uur
14-10-2012: Larnaka - Amsterdam, 09.20 - 13.00 uur

Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.


Vervoer ter plaatse

De reis door Cyprus wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De ritten per touringcar zijn doorgaans niet lang en worden onderbroken door bezoeken aan bezienswaardigheden en de nodige tussenstops. Onderweg kunt u genieten van verrassende landschappen.


Hotels en diners

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele driesterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. 
De diners vinden plaats in de restaurants van de hotels.


Reisleiding

Drs. Ineke de Haan-van de Wiel studeerde klassieke archeologie en kunstgeschiedenis in Leiden. Ze heeft reisgidsen geschreven in de Dominicusreeks over diverse landen in het Middellandse Zeegebied, waaronder Cyprus, en begeleidt reizen naar die bestemmingen.


Voorbereidende bijeenkomst

Op 27 juli vindt bij voldoende belangstelling een voorbereidende bijeenkomst plaats in het Museum Het Valkhof. Het programma bestaat uit een lezing door de reisleider en een rondleiding langs de tentoonstelling door een museumgids. Voor deze bijeenkomst dient u zich bij ons aan te melden. De kosten bedragen € 15,- per persoon. Bij inschrijving voor deze reis krijgt u deze kosten gerestitueerd.

Klik hier om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst.


Vertrek- en prijsinformatie

7-daagse vliegreis

Reisperiode: 8 t/m 14 oktober 2012
Prijs: €1595,- 
Eenpersoonstoeslag: €125,-

Aantal deelnemers: minimum: 15 / maximum: 30

Inbegrepen:
 • Directe lijnvluchten met belastingen en toeslagen
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen in comfortabele hotels op basis van halfpension (logies, ontbijt en diner)
 • Deskundige academische reisleiding
 • Plaatselijke gids
 • Reisgids Cyprus
 • Entrees
Niet inbegrepen:
 • Lunches
 • Drankjes bij maaltijden
 • Fooien
 • Verzekeringen
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking.


Extra informatie

Zwaarte van de reis
Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Het is wezenlijk - in de eerste plaats in uw eigen belang - dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Indien iemand namelijk slecht ter been is, bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis. Goed schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Een enkel dagdeel is ter vrije besteding.
Indien u eraan twijfelt of een bepaalde reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer
De maand oktober is zeer geschikt voor een culturele reis door Cyprus. Deze periode valt buiten de drukte van het hoogseizoen en de temperatuur is voor Nederlandse begrippen aangenaam. Wel is er kans op een regenbui. Een jas en een paraplu zijn dan ook zeker aan te raden. We mogen rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur rond 23 graden Celcius. Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. 
NB: Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld
Zuid-Cyprus (Grieks-Cyprus) is lid van de EU en op dit deel van het eiland is op 1 januari 2008 de euro ingevoerd. Pinautomaten zijn op een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en tavernes kunt u alleen contant betalen.

Voorwaarden
Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen, lid van ANVR, SGR and Calamiteitenfonds.

Klik hier voor de voorwaarden van Labrys en ANVR.

 Missing media-item.

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen. 

Meer informatie en reserveren

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00-17.00 uur op telefoonnummer 0900 - 244 6244 (€ 0,10 p/m). 

Ook kunt u uw reservering maken door onderstaand formulier in te vullen.
Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging, waarop staat gespecificeerd hoe u de betaling kunt verrichten. Circa twee weken voor vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. 


Reserveringsformulier

Auteur 
 • Redactie