Verklein uw kans op darmkanker

Een aantal adviezen

Getty Images

Nee, darmkanker voorkomen kunt u niet. Er zijn immers risicofactoren waar u zelf geen invloed op heeft, zoals uw leeftijd. En misschien zijn er nog een hoop risicofactoren onbekend. Maar dat wil niet zeggen dat u de kans dat u darmkanker krijgt niet zo klein mogelijk kunt maken...

Hieronder leest u verschillende tips om de kans op darmkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Een deel van de adviezen heeft te maken met leefstijl, een ander deel met voeding.

 • Beweeg voldoende
  Bewegen is om veel redenen goed voor u. Het ontspant, het is goed voor uw gewicht en voor uw darmwerking. En een goed gewicht en een goede darmwerking verkleinen de kans op darmkanker. Probeer daarom op ten minste vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen.
 • Rook niet
  Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor kanker, vooral longkanker. Maar ook hebben rokers een grotere kans op darmkanker. Redenen te over dus om met roken te stoppen.
 • Controleer uzelf
  Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook uzelf in de gaten houden. Heeft u klachten die kunnen wijzen op (darm)kanker? Raadpleeg uw huisarts dan.
 • Eet gezond en gevarieerd
  Gezond en gevarieerd eten is om tal van redenen goed voor uw gezondheid. Ook kansen op sommige vormen van kanker kunt u ermee verkleinen. Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld veel groente en fruit en veel vezels op darmkanker, daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Wel is het zo dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker te verkleinen (denk aan maagkanker en longkanker). Verder zijn er veel aanwijzingen dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel duidelijkere en overtuigendere resultaten dan het andere.
 • Wees matig met rood vlees
  Rood vlees, dat wil zeggen rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, wordt vaak geassocieerd met darmkanker. Toch zijn er slechts aanwijzingen dat het vaak eten van deze vleessoorten de kans op darmkanker verhoogt. Maar ook die aanwijzingen zijn op zichzelf genoeg om matig te zijn met het eten van rood vlees. Wissel het eens af met andere vleessoorten of met vis.
 • Wees matig met nitrietrijke groente
  Ingewikkeld verhaal: de stof nitraat uit sommige groenten wordt door het klaarmaken of eten van groente omgezet in een andere stof: nitriet. Die stof zou in het lichaam kankerverwekkend kunnen optreden. 'Zou', want ook hier zijn de wetenschappers het nog niet over eens. Uit voorzorg zou u niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente moeten eten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
 • Wees matig met alcohol
  Alcoholgebruik vergroot de kansen op veel vormen van kanker, waaronder darmkanker. Wees dus matig met alcohol. Wat matig alcoholgebruik is? Maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen.
Auteur