Videocapsule-endoscopie

Getty Images
 
De dunne darm maakt deel uit van het maag-darmkanaal. Hij is ongeveer zes meter lang en is de plaats waar het grootste deel van de spijsvertering plaatsvindt. Een standaard endoscoop kan worden gebruikt voor het onderzoeken van afwijkingen aan de dunne darm zoals tumoren en bloedingen. Met zulke endoscopen is echter niet meer dan de eerste één à twee meter van het maag-darmkanaal te bestuderen, maar vaak bevinden zich onregelmatigheden in de resterende 4 à 5 meter. Met videocapsule-endoscopie kunnen artsen moeilijk bereikbare tumoren opsporen of darmbloedingen bestuderen via een dynamische videobeelden van de ingewanden.
 
Videocapsule-endoscopie is een niet-invasieve procedure, waarbij een digitale capsule wordt gebruikt om de dunne darm over de volle lengte te inspecteren.
 
De capsule is ongeveer zo groot als een vitaminepil en bevat een zender, een batterij, een kleurenvideocamera en LED-verlichting. De capsule is hermetisch afgesloten en bestand tegen maagzuur en spijsverteringsenzymen. De pil maakt twee opnamen per seconde en wordt door de spierbewegingen van de darm voortbewogen. Zo kan op moeilijk bereikbare plekken in de ingewanden een tumor of een bloeding van de darmwand nauwkeuriger worden vastgesteld. Sensoren op de buik van de patiënt vangen de signalen van de pil op en sturen ze naar een ontvanger die rond het middel wordt gedragen. 
 
Na acht uur en ruim 50.000 beelden worden de sensoren en de ontvanger verwijderd. Daarna worden de beelden gedownload naar een computer en kunnen ze als een videofilm bekeken worden door een arts. De capsule is niet herbruikbaar en veel mensen merken het niet eens als ze hem via de ontlasting kwijtraken.
 
Voorafgaand aan de procedure moet de patiënt zich aan een streng dieet houden. Het is belangrijk om plekken met sterke magnetische velden te mijden en mogelijke complicaties vooraf met de arts door te spreken.
Auteur