Diabetici eten anders

Letten op voedingsstoffen

Getty Images

Als u diabetes hebt, is het van belang op uw eten te letten. Dat heeft direct invloed op uw glucose- en vethuishouding. Gezonde voeding kan beschermen tegen problemen. Extra inname van bepaalde voedingsstoffen kan gunstige effecten hebben. Lees op welke voedingsstoffen u moet letten als uw diabetes hebt.

Diabetes type 1 en voeding
Bij mensen met type 1 diabetes helpt het om de hoeveelheden koolhydraten (suikers, dus glucose) uit voeding, ingespoten insuline en lichaamsbeweging goed op elkaar af te stemmen. Wanneer deze mensen meer koolhydraten eten dan zij gewend zijn, en niet extra gaan bewegen, hebben ze meer insuline nodig. Wanneer zij geen extra insuline inspuiten, worden de koolhydraten namelijk niet opgenomen door de organen. De insuline die voor de maaltijd wordt toegediend, moet ervoor zorgen dat de extra glucose uit de maaltijd wel in de lichaamscellen wordt opgenomen. Het is dus van groot belang om vooraf te weten hoeveel koolhydraten in het eten zitten. Hier kan de hoeveelheid insuline dan op worden aangepast.

In het begin vraagt dit behoorlijk veel tijd. U moet namelijk steeds opzoeken hoeveel koolhydraten u precies eet, wat de bloedglucose waardes voor en na de maaltijd zijn, en bijhouden hoeveel insuline u spuit en hoeveel u beweegt.

Diabetes type 2 en voeding
Voor mensen met diabetes type 2 die tabletten gebruiken ligt het iets ingewikkelder. Als de alvleesklier nog genoeg insuline aanmaakt, raken de bloedglucosewaardes niet uit balans als de voeding wat meer koolhydraten bevat. Toch heeft het dan ook zin om de maaltijden over de dag te verspreiden. Wie drie hoofdmaaltijden eet, krijgt steeds veel koolhydraten tegelijk te verwerken.
[PAGEBREAK]
Door steeds een kleine maaltijd te nemen, voorkomt u te lage bloedglucosewaardes tussen de maaltijden in. De meeste tabletten verlagen namelijk de glucosewaarden ook nog als de extra glucose al verwerkt is. Als de eigen insulineproductie verder afneemt (omdat het lichaam er toch niet goed meer op kan reageren) en de glucosewaarden dus meer door tabletten geregeld moeten worden, moet u beter letten op de hoeveelheid koolhydraten (suikers) die u eet.

Gezonde voeding helpt!
Welke stoffen we precies moeten innemen om ons lichaam te beschermen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is: een gevarieerde voeding is een gezonde voeding! Zorg voor veel plantaardige voedingsmiddelen, aangevuld met wat producten van dierlijke herkomst. Gezond eten helpt het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen!

Hulp van een diëtist
Een diëtist kan iemand met diabetes helpen een gezond voedingsplan op te stellen. De diëtist houdt daarbij rekening met de persoonlijke omstandigheden en geeft voedingsadviezen. Op deze manier krijgt de patiënt van alle voedingssoorten en -bestanddelen voldoende binnen.

Auteur 
  • Redactie