Video kijken wanneer je wilt

Video on demand is erg populair. Logisch: wie wil er niet zelf bepalen welke films en series je kijkt en wanneer. De populairste mogelijkheden op een rij.

Hoe werkt het?

Video on demand betekent video op aanvraag. Je kiest thuis een film, ­serie of ander programma uit en kunt deze dan direct bekijken. Video on demand gebruikt een techniek die streaming heet. Dat betekent dat een video bij een aanbieder, zoals Netflix, wordt afgespeeld. Het beeld en geluid wordt verzonden via internet of de kabel en jij ontvangt en bekijkt het op je televisie, pc, tablet of smartphone. Het werkt dus eigenlijk niet heel anders dan thuis tv-programma’s ontvangen. Alleen bepaalt de aanbieder niet wanneer je welk programma ziet; je bepaalt dat zelf.

Video on demand kan op verschillende manieren je huis binnenkomen. Dat is afhankelijk van het bedrijf dat de video’s aanbiedt en de apparatuur die je gebruikt. Videoland bijvoorbeeld zit in het pakket van tv- en internetproviders als KPN en Ziggo. Je kunt dan direct op je tv – ook als die niet smart is – met je afstandsbediening films uitzoeken en bekijken. De meeste aanbieders van video on demand werken via internet. Je kiest dan zelf welk apparaat je gebruikt om de video’s op te bekijken. Bijvoorbeeld een pc, tablet, smartphone of televisie.

Huren of kopen

Video’s op aanvraag worden in twee soorten aangeboden. Bij pay-per-view huur of koop je losse films of afleveringen van een serie. Je betaalt dan per film of aflevering. Eigenlijk net als vroeger in de videotheek. Het verschil tussen een huur- en koopfilm is dat je een huurexemplaar alleen tijdelijk kunt bekijken. Hoelang verschilt per film en aanbieder. Gewoonlijk is het maximaal een paar dagen. Als de huurperiode voorbij is, is de film niet meer te zien totdat je hem opnieuw huurt. De huurperiode gaat bij sommige aanbieders pas in als je de film ook echt gaat bekijken. Je hebt dan een afwachtperiode van een aantal weken.

Een koopfilm kun je na betaling altijd weer opnieuw bekijken. De film is dan echt van jou, alleen staat hij niet fysiek thuis bij je op de plank. Op zijn best is de video te downloaden naar een harde schijf, zoals bij iTunes. In andere gevallen, zoals bij Pathé Thuis, blijft je film online staan, maar heb je wel onbeperkt toegang. Vanzelfsprekend zijn koopvideo’s duurder dan huurvideo’s. De prijzen variëren per film. Dit is afhankelijk van hoe oud de film is en of het om een populaire of een minder bekende film gaat.

Een groot voordeel van huren of kopen is dat je toegang hebt tot de nieuwste films, die nog maar een paar maanden eerder in de bioscoop te zien waren. Voor series is huren wat minder aan te raden, omdat je dan vaak per aflevering betaalt. Dat kan aardig in prijs oplopen.

Voordelen van abonneren

De andere optie van video on ­demand is kijken met een abonnement, zoals bij Netflix. Met een abonnement krijg je toegang tot alle inhoud bij de aanbieder voor een vast bedrag per maand. Dat is vooral een aanrader als je graag series kijkt. Een extra voordeel is dat vaak alle afleveringen van een serie direct beschikbaar zijn, zodat je ze achter elkaar kunt bekijken. Daar komt de term bingewatchen vandaan. 

Bij sommige aanbieders van video on demand heb je de keuze uit een aantal abonnementen in verschillende prijsklassen. De verschillen ­zitten in hoeveel mensen tegelijk het abonnement mogen gebruiken en de kwaliteit van de video’s: SD, HD of ultra HD. 

De belangrijkste aanbieders van video on demand in Nederland:

Netflix (abonnement)

www.netflix.com/nl
Prijs maandabonnement: €7,99 (1 account, SD) / €10,99 (2 accounts, HD) / €13,99 (4 accounts, ultra HD).
Proef: 1 maand gratis.
Apparaten: smart-tv, tablet, smartphone, gameconsole, mediaspeler, settopbox, pc.
Netflix is de bekendste en populairste videostreamdienst in Nederland. Het succes van Netflix komt vooral door het grote aanbod van series in allerlei genres. Denk aan Orange is the New Black, Breaking Bad en House of Cards. Netflix produceert ook eigen unieke series, films en documentaires die nergens anders te zien zijn. De voorraad beschikbare films in Nederland is niet erg groot. Bovendien verdwijnen ze vaak al na een jaar weer uit het schap. Wel bijzonder is dat je bij Netflix ook aardig wat interessante documentaires en filmhuisfilms vindt.

Ziggo Movies & Series XL (abonnement)

www.ziggo.nl/televisie/extra-­zenders/movies-series-xl/
Prijs maandabonnement: gratis Movies & Series L-pakket voor klanten van Ziggo en Vodafone of het Movies & Series XL-pakket voor klanten van Ziggo voor €11,95 per maand.
Proef: 1 maand gratis.
Apparaten: tablet, smartphone, settopbox Ziggo.
De bekende Amerikaanse aan­bieder van video on demand, HBO, is in Nederland overgenomen door Ziggo en heet Ziggo Movies & ­Series L of XL. Daarom kun je met deze dienst bekende HBO-series als Game of Thrones, Westworld en Sex and the City bekijken. De voorraad films is met een paar honderd beperkt, maar het XL-abonnement geeft je ook toegang tot tientallen extra ­kanalen met onder andere sport-, ­cultuur- en kinderprogramma’s.

NLziet (abonnement)

www.nlziet.nl/nl
Prijs maandabonnement: €7,95. 
Proef: 1 maand gratis.
Apparaten: smart-tv, tablet, smartphone, Apple TV, gameconsole, pc.
NLziet richt zich op al uitgezonden, en soms nog uit te zenden, programma’s op de Nederlandse zenders van NPO, RTL, SBS en Veronica. Met een abonnement kun je kijken naar series, films, documentaires, talkshows en amusementsprogramma’s tot een jaar terug. Het meeste is Nederlandstalig, maar er zijn ook programma’s 
uit andere landen beschikbaar.

Videoland (abonnement en pay-per-view)

www.videoland.com/nl
Prijs maandabonnement: €8,99.
Proef: 2 weken gratis.
Apparaten: smart-tv, tablet, smartphone, gameconsole, mediaspeler, settopbox, pc.
Videoland was al een tijd bekend als videotheekketen en is inmiddels ­actief in de videostreaming. Net als Netflix heeft Videoland een maandabonnement waarmee je ­onbeperkt oudere films en series kijkt. Nieuwere films moet je apart ­huren voor een bepaald bedrag. Naast veel populaire Nederlandse ­series als Soof, zijn ook buitenlandse series als Mr. Mercedes en The Wire te bekijken. Sommige series en ­programma’s zijn alleen bij Videoland beschikbaar, maar een deel is ook al te zien geweest op Nederlandse en buitenlandse tv-zenders. Films en ­series zijn ook te downloaden en dan zonder internet te bekijken.

Pathé Thuis (pay-per-view)

www.pathe-thuis.nl
Prijs: van €1,99 tot €5,99 per film.
Apparaten: bepaalde smart-tv’s, ­tablet, smartphone, Apple TV, ­gameconsole, pc.
Behalve in de Pathé-bioscopen kun je ook vanuit huis films kijken met Pathé Thuis. Je hebt de keuze tussen huren en kopen en het assortiment bestaat uit meer dan 2500 nieuwe en oudere films. Gekochte films zijn niet te downloaden, maar wel onbeperkt online te bekijken. 

iTunes (pay-per-view)

www.apple.com/nl/itunes/
Prijs: vanaf €3,99.
Apparaten: tablet, smartphone, iPod, mediaspeler, pc, smart-tv.
iTunes is de mediawinkel van Apple. Behalve muziek en games kun je er ook films en tv-series kopen of huren: zowel oud als vers uit de bioscoop. iTunes heeft een enorm aanbod van tienduizenden films. Voor het winkelen gebruik je de iTunes-app. Handig is dat je de films (tijdelijk) ook kunt downloaden en offline bekijken.

MUBI: een buitenbeentje

MUBI is een bijzondere aanbieder van video on demand omdat deze exclusief filmhuisfilms aanbiedt. MUBI is actief in meer dan 200 landen en biedt daarom ook meer dan 150.000 recente en oudere films aan uit veel verschillende regio’s van de wereld. MUBI is interessant voor mensen die voor €8,99 per maand willen genieten van cinema-fijnproeverij. De eerste week is gratis. www.mubi.com

Veiligheid voor alles: VPN

Online-aanbieders willen graag veel van je weten. Met een Virtual Private Network kun je veilig en anoniem surfen, downloaden en streamen. www.plusonline.nl/vpn

Bron(nen):