Is Windows 8.1 een verbetering?

De lancering Windows 8 eind vorig jaar liep niet zoals Microsoft had gepland. Er was veel kritiek en de verkoopcijfers vielen erg tegen. Mede daardoor verscheen al een jaar later een aangepaste versie met de naam Windows 8.1. Maar wat is er echt veranderd?

Tegels en bureaublad

Een van de meest opvallende vernieuwingen in Windows 8 was de zogenaamde Metro-interface. In plaats van het bekende bureaublad was een blad met tegels gekomen. Nou werkte dat bedieningspaneel vrij goed op mobiele apparaten, zoals tabletten en smartphones, waar het ook in eerste instantie voor gemaakt was. Op de pc met zijn grote beeldscherm bleek het een nogal onoverzichtelijk rommeltje te geven. Vergelijkbaar met -in oudere Windows-versies- het bureaublad vol zetten met pictogrammen.

In Windows 8.1 is de Metro-interface gehandhaafd, maar heeft u wel de mogelijkheid de grootte van de tegels aan te passen aan uw eigen smaak. Dat is een lichte verbetering, alhoewel Microsoft nog steeds niet goed door schijnt te hebben dat een pc geen tablet met touchscreen is.

Heel veel kritiek was er op het verdwijnen van de oude vertrouwde Startknop plus bijbehorend menu. Dit vormde altijd een overzichtelijk startpunt voor allerlei Windows-onderdelen en programma’s. In Windows 8 was het opeens flink zoeken geblazen naar manieren om bekende Windows-onderdelen te bereiken en programma’s te starten.

knop

In Windows 8.1 is de Startknop weer terug, maar helaas niet in de oude vorm. De Startknop wordt zichtbaar wanneer u naar de bureaublad-interface schakelt. Erop klikken zorgt er niet voor dat het bekende Startmenu verschijnt, maar dat u terugkeert naar de Metro-interface. Toch is de knop er niet alleen maar voor de sier. Met een rechtsklik verschijnt er toch nog een menu waarin u direct toegang heeft tot een aantal Windows-onderdelen: zoals Verkenner en Configuratiescherm.

Werkt u het liefst via het bureaublad dan kunt u in Windows 8.1 wel instellen dat u daar direct naartoe gaat na het opstarten van Windows. Dit stelt u in via een rechtsklik op de Taakbalk.

Kindveilig

In iedere nieuwe Windows-versie werd al steeds meer aandacht besteed aan kinderen op de computer en de bijbehorende bescherming. In Windows 8.1 zijn er dan ook veel mogelijkheden om aparte accounts voor kinderen in te stellen. Daarin geeft u vervolgens bijvoorbeeld op welke websites wel en niet bezocht mogen worden en welke leeftijdsrestricties er gelden voor het downloaden van spellen en andere software uit de Windows Store.
Verder is in te stellen hoelang een kind op de pc bezig mag zijn en kunt u na afloop altijd controleren wat een kind allemaal gedaan heeft op de pc.

Programma’s en diensten

Hoewel het met de software van Microsoft het afgelopen jaar niet zo goed ging, werden de winsten vooral behaald met het aanbieden van clouddiensten. Microsofts eigen dienst op dat gebied -SkyDrive- wordt bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. In Windows 8.1 is SkyDrive nog meer een prominent onderdeel van Windows geworden. Dat betekent bijvoorbeeld dat deze online opslagruimte direct te gebruiken is in Verkenner. U kopieert en verplaatst er bestanden naartoe zoals u dat met bestanden en mappen op de harde schijf van uw computer zou doen.

Ook een vast onderdeel in Windows 8.1 is het populaire online telefonieprogramma Skype. U moet overigens nog wel steeds een account hebben om contact te kunnen maken met anderen online.

windows8.1

Internet Explorer behoort al jaren tot de vaste Windows programma’s. Inmiddels zijn we toe aan versie 11. Uiterlijk lijken er niet veel verschillen met de voorganger te zijn, maar op technisch gebied zijn er toch een aantal veranderingen. Een handige nieuwe optie is dat u uw favorieten en geschiedenis nu kunt synchroniseren met Internet Explorer-versies op andere computers, zoals uw tablet of smartphone. Dat kan handig zijn als u uw favoriete websites ook snel op uw tablet wilt bereiken zonder daarvoor via uw pc te hoeven werken.

Conclusie

Voor Windows 8.1 lijkt Microsoft enigszins naar de kritiek van de consument te hebben geluisterd. In ieder geval is het makkelijker gemaakt om te werken met bekende onderdelen als het bureaublad. Tegelijkertijd is duidelijk dat Microsoft blijft inzetten op een besturingssysteem voor mobiele apparaten met veel gebruik van online diensten. De belangrijke kritiekpunten van Windows 8 blijven daardoor nog steeds geldig voor de meeste gebruikers.

Windows 8.1 is gratis te downloaden voor mensen die al in het bezit zijn van Windows 8 of Windows RT. U leest hier meer over op http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/update-from-windows-8-tutorial.

Voor andere consumenten is Windows 8.1 onder andere te koop op http://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/pdp/productID.288573000.

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!

2 Comments

Door G. Patsch (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2014 - 09:49

Bij mij is het maken van een back-up in Windows 8.1 geen enkel probleem.
Het back-up programma werkt perfect.
Het back-up programma is "verstopt" in bestandsgeschiedenis.

Door J van Stelten (niet gecontroleerd) op za, 18-1-2014 - 19:50

Oké Win 8.1 je went er wel aan alleen een back-up maken gaat niet, je krijgt de fout 0x80070005 en daar is nog geen oplossing voor. Zoals het programmaatje Fixit