Van analoge tv naar digitaal

Getty Images

Tv-aanbieder Ziggo schakelt volledig over naar digitale televisie. Analoog tv kijken kan dan niet meer. Maar wat houdt dit in de praktijk eigenlijk in?

Dit artikel is ook interessant voor mensen die willen overschakelen van de ene digitale tv-aanbieder naar de andere.

Met digitaal kan je meer

Vroeger was alles analoog. Tegenwoordig is bijna alles digitaal. Dat geldt ook voor televisie kijken. Het verschil tussen analoog en digitaal is in de eerste plaats een technisch verhaal. Maar het belangrijkste is dat je het ook als tv-kijker in de praktijk terugziet. De beeld- en geluidskwaliteit bij digitale televisie is een stuk beter dan bij analoog. Ook kun je veel meer zenders ontvangen, plus allerlei extra’s: zoals een elektronische tv-gids, uitzending gemist en een flink aantal digitale radiozenders.
Tegenwoordig is kijken naar streaming films, series en documentaires bij diensten als Netflix erg populair. Je leest hier meer over hier (Video kijken wanneer je wilt | PlusOnline). Dit soort interactieve televisie is onmogelijk met analoge tv, maar geen probleem met digitale televisie.
Kortom: met digitaal kun je veel meer. Dat is dan ook de reden dat tv-aanbieders stoppen met analoge televisie. KPN had dit al eerder gedaan en inmiddels is ook Ziggo hier al een tijdje mee bezig. Regio voor regio schakelt Ziggo over van analoog naar digitaal.

Heb ik analoog of digitaal bij Ziggo?

Voor niet iedere tv-kijker is duidelijk of hij analoge televisie heeft of dat hij al digitaal is aangesloten. Een goede indicatie is natuurlijk als je een brief van Ziggo krijgt die de overstap aankondigt. Maar als je hier niet op wilt wachten, is er een eenvoudige Ziggo test:

•    Zet je televisie aan.
•    Ga naar kanaal 14.
•    Zie je hier Ziggo Sport (wacht even als je reclame ziet totdat deze weg is)? Ja: dan heb je al digitale tv. Nee: dan heb je nog analoge tv en moet je op tijd overstappen.
•    Controleer op dezelfde manier je andere tv’s als je die hebt.

Als je digitale televisie hebt, hoef je verder niets te doen. Maar het kan altijd de moeite waard zijn te kijken of er nog iets verbeteren valt.

Heb je nog analoge televisie? Dan moeten er wat veranderingen doorgevoerd worden. Hiervoor heeft Ziggo een stappenplan op zijn website staan: Van analoog naar digitaal | Klantenservice | Ziggo Hiermee word je stap voor stap geholpen bij het omschakelen. Ook als je niet technisch bent. Als je hulp nodig hebt, kun je Ziggo daarom vragen. Maar een familielid of andere bekende vragen om hulp kan natuurlijk ook.

Welke tv heb je nodig?

In de eerste plaats heb je natuurlijk minstens een tv nodig. Ook daarbij zijn er oude analoge en moderne digitale types. Alle platte tv’s zijn digitaal. Die kunnen zonder probleem met digitale televisie omgaan. Heb je nog een oude tv met een echte beeldbuis, herkenbaar aan de grote achterkant? Dan is het misschien een mooi moment om een nieuwe, of tweedehands, digitale tv aan te schaffen.
Wil je toch graag je oude beeldbuistelevisie blijven kijken, al is het maar uit nostalgische overwegingen, dan heb je minstens een Scart-aansluiting nodig op je tv. Dat is een brede stekker met veel pinnetjes. Bij Ziggo zal digitale tv kijken niet lukken omdat de benodigde apparatuur -de mediabox- geen Scart-verbinding heeft, maar een HDMI- en een coax-connectie. Bij KPN heeft de mediabox wel een Scart-aansluiting waarmee je een verbinding met je analoge tv kunt maken. Succes is daarmee overigens niet altijd verzekerd.
Je moet er rekening mee houden dat digitaal kijken op een analoge tv als nadeel heeft dat je de voordelen van digitale televisie niet terugziet. Dus geen beter beeld, geen extra zenders, geen streaming films en series. Overstappen naar een digitale televisie is dus een aanrader.

Welke andere apparaten heb je nodig?

Voor digitale tv heb je naast een televisie ook nog extra apparatuur nodig om tv te kunnen kijken. Het digitale signaal dat komt van je tv-aanbieder moet namelijk worden omgezet voordat je iets kan zien. Hiervoor wordt een decoder gebruikt. Die is ook wel bekend als set-top-box, digitale ontvanger, receiver of mediabox. Bij je digitale tv-pakket krijg je standaard een decoder gratis in bruikleen. Bij Ziggo overigens alleen als je voor 1 juli 2018 al klant was. De kabel waarmee het tv-signaal door je huis gaat, bij Ziggo bijvoorbeeld een coax-kabel, sluit je aan op de decoder. Met een andere kabel -HDMI/coax/Scart- sluit je de decoder aan op je tv. De kabels die je hiervoor nodig hebt, worden meegeleverd bij de decoder.

Het lastige is wel dat je voor iedere tv een aparte decoder nodig hebt. Als je meerdere tv’s in huis hebt staan, moet je voor de aanvullende decoders extra betalen. Dat is eenmalig €29,95 per stuk bij Ziggo. Je kunt een maximum van drie decoders in bruikleen krijgen. Iedere decoder heeft een eigen afstandsbediening voor de bediening. Die gebruik je naast je afstandsbediening voor de tv.
Bij andere tv-aanbieders, zoals KPN, kun je voor veel typen tv’s de afstandsbediening van je decoder zo instellen dat je daarmee ook je televisie bedient. Je kunt daarmee dan helaas niet alle mogelijkheden van je tv regelen, zoals de instellingen. Maar los daarvan is een afstandsbediening natuurlijk handiger dan twee.

Bijna plasma-, lcd-, en led-tv’s vanaf 2010 hebben een ingebouwde digitale ontvanger, ook wel tuner genoemd. Deze tuner maakt een los decoderkastje overbodig. Je kunt dan gewoon de afstandsbediening van je tv gebruiken voor zappen tussen de zenders. Bij zo’n ingebouwde tuner heb je ook nog een smartcard van je tv-aanbieder nodig: die bevat je abonnementsgegevens. Deze moet je in een aparte module -een soort kaarthouder- steken, die je bij je tv-aanbieder huurt. Bij Ziggo is dit de CI+ module die bij het tweede en derde exemplaar voor een extra tv €2 per maand kost. Maximaal twee extra CI+ modules zijn mogelijk en je tv moet wel geschikt zijn. Dat test je hier: Extra CI+ Module | Televisie | Ziggo

Digitale tv-programma’s opnemen

Als je eenmaal digitale televisie hebt, kun je niet meer opnemen op een ouderwetse videorecorder met videobanden of een losse dvd/blu ray recorder zonder harde schijf. Videobanden met opnamen of dvd of blu ray-schijven kijken kan nog wel als je tv daarvoor een geschikte aansluiting heeft, zoals Scart.

Voor het opnemen van tv-programma’s zijn er gelukkig wel voldoende andere mogelijkheden:

•    Dvd/Blu ray harddisk recorder. Hiermee opnemen kan meestal nog steeds, maar is niet erg handig. Je moet namelijk direct opnemen vanaf de tuner bij de tv. Dat betekent dat je ondertussen niet op een ander kanaal tv kan kijken.

•    Opnemen via je tv. Op veel moderne tv’s kun je een harde schijf of usb-stick aansluiten. Je kunt daarop dan direct opnemen via de ingebouwde tuner in de tv: via een losse ontvanger werkt het niet. De mogelijkheden zijn hierbij wel beperkt. Opgenomen programma’s worden meestal zodanig opgeslagen dat je ze niet op een andere tv kan afspelen. Ook kun je niet naar een ander tv-programma tijdens het opnemen kijken. Dat kan alleen op tv’s met een dubbele tuner, maar die zijn duur.

•    Opnemen met een Personal Video Recorder (PVR). Dit is een mediabox met een ingebouwde harde schijf die je bij een abonnement van een kabelaanbieder huurt. Hierbij kun je tijdens het opnemen gewoon naar een andere zender op tv kijken. Een nadeel is wel dat de harde schijf vroeg of laat vol raakt. Je moet dan opgenomen tv-programma’s verwijderen als je een nieuw programma wilt opnemen. Ziggo biedt de Mediabox XL aan als PVR waarmee je meerdere programma’s tegelijk kan opnemen.

•    Bij je tv-aanbieder opnemen. Dit is een dienst waarbij je geen fysiek opname-apparaat met een tuner, harde schijf en smartcard thuis hoeft te hebben. De opname wordt via internet bij de tv-aanbieder opgeslagen en kan via de tv-verbinding later bij je thuis worden afgespeeld. Meerdere programma’s tegelijk opnemen is hierbij mogelijk, maar deze dienst kost wel een paar euro per maand extra. 

Overstappen naar een andere tv-aanbieder?

Of je nou moet omschakelen van analoge tv naar digitale tv of niet: het kan altijd de moeite waard zijn om eens te kijken of een andere tv-aanbieder beter bij je past. Bijvoorbeeld omdat die meer biedt voor hetzelfde of zelfs minder geld. Bij een overstap is het belangrijk met het volgende rekening te houden:

•    Voor kabel-tv heb je een kabelaansluiting in je huis nodig. Een nadeel is wel dat je bij kabel niet kunt kiezen uit meerdere aanbieders. Voor tv via internet (DSL) is een aansluiting op een telefoon- of glasvezelnetwerk nodig. Je kunt controleren welke vormen van digitale tv op je adres beschikbaar zijn door de postcodecheck te gebruiken op www.digitelevisie.nl. Je ziet dan meteen dat er meer tv-aanbieders zijn dan alleen Ziggo en KPN.

•    Het digitale televisiesignaal van de kabel kun je binnenshuis doorgeven naar meerdere toestellen met behulp van coaxkabels. Dit is het geval bij Ziggo. Internet-tv, zoals van KPN, wordt doorgegeven via een netwerkkabel. Dit is ook het type kabel dat je gebruikt voor internet op een computer. Bij de keuze van een tv-aanbieder is het verstandig te kijken welk type kabel er al is in je huis. Als je bijvoorbeeld coax kabels hebt lopen naar verschillende kamers, is het makkelijker om digitale tv bij Ziggo te nemen. Je hoeft dan niet nieuwe netwerkkabels te laten leggen naar je verschillende televisies.

•    Ook belangrijk bij je digitale tv-keuze is welke zenders er beschikbaar zijn. Zenders worden aangeboden in verschillende pakketten. Het standaardpakket bij een abonnement bevat de populairste zenders, zoals de publieke omroep en de Nederlandse commerciële omroepen. Dit pakket kan je tegen extra betaling per maand uitbreiden met allerlei aanvullende zenders, zoals voor film- en sport. Ziggo heeft bijvoorbeeld Ziggo Sport en Ziggo on demand (films en series)

•    Hoewel digitale tv al een veel beter beeld geeft dan analoog, krijg je met HD-televisie een nog betere kwaliteit. Veel moderne tv’s zijn met HD-Ready, Full HD en Ultra HD geschikt om HD-beeld haarfijn weer te geven. Let er wel op dat je soms voor HD weergave een duurder pakker bij een tv-aanbieder moet nemen.

•    Veel digitale tv-aanbieders hebben ook een app bij het tv-pakket. Met deze app kun je via internet tv kijken op je smartphone, tablet, laptop en pc. Dat kan via een draadloze Wifi verbinding en is erg handig als je tv wilt kijken in een ruimte waar geen tv-kabel is.

Wat kost het?

Natuurlijk wil je als het even kan zo goedkoop mogelijk uit zijn. Het is lastig de verschillende aanbieders van digitale tv goed met elkaar te vergelijken, omdat de prijzen onder andere afhangen van het zenderpakket dat je kiest. Het is ook vaak goedkoper om een alles in een pakket te nemen, waarbij je tegelijkertijd internet, telefoon en tv afneemt bij een aanbieder. Je kunt de instap- en maandelijkse kosten van digitale tv eenvoudig en objectief met elkaar vergelijken op de website www.digitelevisie.nl. Hierbij staan ook allerlei selectiefilters zodat je precies kan aangeven wat je wilt.