Welke computer past bij mij?

Getty Images

Pc, mini-pc, laptop, ultrabook, tablet. Het is tegenwoordig lastig kiezen met zoveel soorten computers. De voor- en nadelen op een rij.

Pc (personal computer)

De pc, of desktop, is het werkpaard onder de computers. Zijn grote computerkast heeft voldoende ruimte voor meerdere harde schijven, extra veel geheugen en aparte geluids- en videokaarten. Daarmee biedt een pc meer rekenkracht, een hogere snelheid en een superieure geluids- en beeldkwaliteit ten opzichte van alle andere soorten computers. Ook zit je niet vast aan de onderdelen die al in het apparaat zitten als je hem koopt. Die zijn later vrij simpel te vervangen door een upgrade van de desktop. Zo gaat de pc extra lang mee. Alles bij een pc is groter: dus ook het toetsenbord en het beeldscherm. Dat maakt hem makkelijker en flexibeler te bedienen dan andere soorten computers. Bevalt een toetsenbord, muis of beeldscherm niet? Dan vervang je die door een exemplaar dat beter bevalt.

De beste keuze

Vooral voor zwaar gebruik als videobewerking, design of de nieuwste games spelen, is een pc aan te raden. Moet je veel typen en werken met de muis of draai je regelmatig veel programma’s tegelijk: ook dan is een pc de beste keuze.

Mini-pc, pc-stick of all-in-one-pc

Zie je een pc met een grote computerkast niet echt zitten, dan is een miniatuur-pc misschien een goed alternatief. Er zijn drie verschillende versies.

Mini-pc

De mini-pc is een personal computer maar dan met een veel kleinere kast: ongeveer ter grootte van een stapeltje cd-doosjes. Daarin zit nog steeds een pittige computer; eentje die makkelijk mee te nemen is. Wel biedt deze minder geheugen, een kleinere harde schijf en minder uitbreidingsmogelijkheden dan een desktop.

All-in-one-pc

De all-in-one-pc is een beeldscherm waarin meteen de hele computer is ingebouwd. Dat scheelt een hoop ruimte: de monitor is alleen dikker dan gewoonlijk. Ook dit is een pc met nog redelijk veel pit, maar met dezelfde beperkingen als de mini-pc.

Pc-stick

Een pc-stick is ook een pc maar dan opgeborgen in een grote usb-stick. De stick steek je in de HDMI-aansluiting van een beeldscherm of tv. Dit is een pc zonder harde schijf, losse videokaart en andere onderdelen die bij een desktop standaard zijn. De connectie met internet gaat via een wifiverbinding. Voor lichtere taken als mailtjes sturen, tekstverwerken of een presentatie laten zien is een pc-stick prima. Ook kan hij als mediaspeler een tv in een smart-tv veranderen.

Prijs en prestatie

All-in-one-pc’s zijn relatief duur ­vergeleken met desktops. Mini-pc’s en pc-sticks zijn wel goedkoper, maar ook minder krachtig.

Laptop

De laptop of notebook is de bekende schootcomputer die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Dat is mogelijk doordat alle apparatuur – scherm, toetsenbord en andere hardware – compact zijn samengevoegd in een draagbare kast. Daarnaast is een laptop voorzien van een accu, zodat je er langere tijd zonder stopcontact mee kunt werken. Het grote voordeel ten opzichte van de pc is dan ook dat je met een laptop bijna overal kunt computeren. Ook wat zwaardere computertaken zijn met een laptop nog goed uit te voeren. Alleen is een laptop met dezelfde specificaties als een pc – gelijke hoeveelheid geheugen, hetzelfde type processor, even grote harde schijf – veel duurder. Ook is het bijna niet mogelijk de hardware van een laptop te updaten of uit te breiden. Laptops zijn kant-en-klare computers.

Netbook of mini-laptop

Een netbook of mini-laptop heeft een kleiner scherm en daarom ook een kleiner formaat. Daarnaast ontbreekt meestal een dvd- of blu-rayspeler en is een minilaptop ook minder krachtig. Je kunt er prima lichtere taken als surfen en tekstverwerken mee uitvoeren. Let daarbij wel op het formaat van het toetsenbord. De een bevalt zo’n klein toetsenbord prima, de ander kan er niet mee uit de voeten.

Ultrabooks

Dun, licht en voorzien van een groot scherm zijn de ultrabooks. Ze zijn een goed alternatief voor mensen die een netbook te klein en een laptop te zwaar vinden. Dat klinkt perfect, maar er kleeft een nadeel aan: de prijs. Ultrabooks zijn duur.

Tablet-pc’s

Een tablet-pc, of tablet, is een zeer compacte minicomputer die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt en zonder stopcontact urenlang gebruikt. De bediening is een stuk eenvoudiger dan bij pc’s en laptops en je kunt kiezen uit een enorm aantal gratis of betaalde apps. Een tablet is niet bedoeld en geschikt voor zware computerwerkzaamheden. Je kunt hem wel prima gebruiken voor allerlei andere taken, zoals surfen en mailen, lezen, muziek luisteren, video en tv kijken en eenvoudige games spelen en eenvoudige en snelle fotobewerking.

2-in-1-laptop

Voor het zwaardere typewerk is een 2-in-1-laptop aan te raden. Dit is een tablet die je in een houder met toetsenbord kunt zetten om als minilaptop te gebruiken. Dit type tablet/laptop is vooral gericht op zakelijke gebruikers. Voor tussen de 100 en 200 euro koop je al een aardig Android-tablet met een beperkt geheugen, minder snelle processor en klein scherm. Voor een kwaliteitstablet met Android of Apple iOS moet je op 400 euro of meer rekenen.

Apple computers

Producent Apple biedt zijn eigen soort pc: de iMac. Deze iMacs zijn wel honderden euro’s duurder dan Windows-pc’s met dezelfde mogelijkheden. Een pluspunt is dat door het gebruik van vaste merkonderdelen Apple­computers heel stabiel zijn. De iMac staat bekend om zijn hoge video- en geluidskwaliteit. Dat maakt hem onder andere populair bij ontwerpers en mensen die graag stoeien met video en audio. Voor games spelen is de iMac wat minder geschikt, omdat de meeste games worden gemaakt voor Windows.

MacBooks

Apple heeft ook een laptop-variant: de MacBook. Dit is een fraaie, dunne laptop voorzien van hoge kwaliteit hardware en een zeer goed scherm. Je betaalt hier wel voor: 50 tot 100% meer als voor een soortgelijke laptop met Windows. Het aantal programma’s voor Apple-computers is wat kleiner dan voor Windows. Maar door de strenge eisen van Apple werken ze wel heel goed samen met de iMac, MacBook en andere Apple-apparaten, zoals de iPad. Ook staan Apple-computers bekend om hun veiligheid.

Besturingssystemen

Op de pc en laptop zijn Windows en MacOS de belangrijkste besturingssystemen, met Linux daar ver achter. Bij tablets zijn Android (een Linux-variant) en iOS (voor de iPad) het meest populair en probeert Microsoft met ­Windows 10 terrein te winnen. Iets wat niet echt goed lijkt te lukken trouwens.

Apple, Windows of Android/Linux

Wanneer je een pc of laptop wilt combineren met een tablet, werken dezelfde ­systemen – zoals van Apple – op beide apparaten het ­beste samen. Je kunt dan ­bijvoorbeeld heel makkelijk gegevens uitwisselen. Apple biedt het meest stabiele en veilige besturingssysteem, dat bovendien gratis is, maar ook de duurste apparatuur. Windows 10 voor de pc is niet gratis, maar heeft wel de meeste gebruikersprogramma’s. Voor Windows-tablets zijn er op dit moment nog maar vrij weinig apps beschikbaar vergeleken met de meer dan een miljoen apps voor Android en iOS. Linux is in de vorm van Android zeer populair op de tablet, maar wordt op de pc alleen enthousiast gebruikt door een kleine groep fans.
 

Bron 
  • Plus Magazine