5 vragen over… bulletproof koffie

Hoe gezond is boterkoffie?

bulletproof koffie
Getty Images

Het is een grote hit in Amerika en ook hier kom je het steeds vaker tegen: bulletproof koffie. Wat is het precies en is deze boterkoffie echt zo gezond?

Na groene koffie is bulletproof koffie de nieuwe trend.

1. Wat is bulletproof koffie?

Simpel gezegd: bulletproof koffie is koffie met boter en kokosolie. Men claimt dat je door deze koffie urenlang geconcentreerd blijft, hongergevoelens onderdrukt en dat het helpt bij afvallen. Bovendien krijgt u er een flinke dosis omega-3 en omega-6 vetzuren mee binnen.

2. Wie heeft het bedacht?

De Amerikaan Dave Asprey heeft bulletproof coffee, oftewel boterkoffie, ontwikkeld, nadat hij in Tibet kennis maakte met thee die verrijkt werd met yak-boter. Asprey is een slimme zakenman: inmiddels verkoopt hij koffiebonen en kokosolie-extract voor bulletproof koffie en propageert hij ook het bulletproof koffiedieet. Vele beroemdheden zweren ondertussen bij deze koffiehype.

3. Hoe maakt u bulletproof koffie?

Zet op de normale manier koffie. De bedenker zweert bij slow-koffie (filterkoffie) of cafetière-koffie. Doe de koffie in een voorverwarmde blender, doe er per kopje 1-2 eetlepels ongezouten (gras)boter en 1-2 eetlepels kokosolie bij. Zet de blender in de hoogste stand en mix het geheel tot u een flinke schuimlaag krijgt. Eventueel kunt u nog een smaakje toevoegen zoals kaneelpoeder, vanille-extract of cacao. Schenk de koffie in een beker en drink het op.

4. Is bulletproof koffie lekker?

Smaken verschillen natuurlijk. Als u houdt van een romige latte, dan is dit uw koffie. Maar let op: het is nogal een heftig bakje, u voelt u echt vol van een kop bulletproof koffie. En van het lichte kokosaccent moet u natuurlijk houden.

5. Is bulletproof koffie gezond?

Wetenschappelijk onderzoek naar bulletproof koffie is er niet. De claims zijn dan ook niet bewezen. Dat u met deze koffie hongergevoelens onderdrukt, is wel logisch. Een kop bevat al snel 250-400 kilocalorieën. Bijna een complete maaltijd! Normaal zit er in koffie, als u die zwart drinkt zonder suiker, geen enkele calorie. Gevaar van een aantal van deze koppen per dag is dat uw voeding nogal eenzijdig wordt. U heeft dan zeker geen honger, maar u krijgt ook niet de voedingstoffen binnen die u wel nodig heeft.

Auteur