6 tips voor een voordelige vakantie

Waarom kan een ander wel altijd een goedkope vakantie boeken, terwijl u elke keer weer de hoofdprijs betaalt? Met deze tips bespaart u op uw vakantie.

1. Boek op het juiste moment

Het moment waarop u uw vakantie boekt, heeft veel invloed op de prijs. Maar wat is dan het juiste moment om te boeken? Dat hangt af van uw behoefte en voorkeur.

Verblijf

Als u gebonden bent aan de schoolvakanties van uw kinderen, dan kunt u uw verblijf het beste vroeg boeken. U krijgt dan mogelijk vroegboekkorting, en bovendien weet u ook nog eens zeker dat u echt op de plek zit die u graag wilt.

Bent u qua voorkeur flexibeler, dan kunt u juist met een last-minute besparen. Hotels, campings en andere accommodaties geven dan vaak kortingen om op het laatste moment toch nog de laatste plekken te verhuren. Misschien niet de locatie die u in eerste instantie had gewild, maar wel tegen een mooie prijs.

Vlucht

Prijzen van vliegtickets schommelen enorm. Weet u vooraf dat u naar een verre bestemming reist of naar een stad die ook veel zakelijke reizigers trekt, dan is vroeg boeken verstandig. Dit kan u veel geld besparen: tot wel honderden euro’s langeafstandsvluchten.

Populaire en klassieke vakantiebestemmingen – denk aan Hawaï of Cancun – zijn vaak het goedkoopste te boeken als last-minute.

2. Alternatieven

Naar veel bestemmingen is vliegen de populairste reismethode, maar heeft u er weleens aan gedacht om een alternatief vervoermiddel te kiezen? Naar steden in bijvoorbeeld België, Duitsland of Frankrijk, maar soms ook verder weg, kunt u vaak prima met de bus, trein of eigen auto reizen. Dit kan u veel geld besparen.

Wilt u toch vliegen? Probeer het dan via een kleiner vliegveld, waar ook prijsvechters vliegen. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld Eindhoven en Eelde, maar onder Nederlandse reizigers zijn ook Charleroi (België) en Weeze (Duitsland) populair.

3. Vliegtickets boeken met een app of website

Er bestaan veel apps en websites die heel handig zijn om de laagste prijs voor vliegtickets te vinden. Een voorbeeld is Hopper. Met deze app kunt u eenvoudig zien wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn om te boeken. U moet dan wel ruim van tevoren weten waar u heen wilt, maar met behulp van de app kunt u bepalen wanneer u het best kunt vliegen.

Met de app kunt u ook de huidige ticketprijs zien als u de vertrekdatum wel al weet. Via de instellingen kunt u dan aangeven dat u een melding wilt ontvangen als de prijs voor die datum gaat dalen.

En zo zijn er meer apps en websites die u de goedkoopste vliegtickets laten zien. Het beste kunt u er meerdere naast elkaar gebruiken om zeker te weten dat u het goedkoopst uit bent. Voorbeelden zijn:

4. Foutief geprijsde reizen

Hotels, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen maken weleens fouten bij het doorgeven van de juiste prijzen. Soms vergeten ze namelijk een belastingtarief bij de prijs in te rekenen of wordt de prijs te haastig getypt.

Er zijn websites die speciaal naar dit soort fouten op zoek gaan: Vakantiepiraten, Secret Flying en Airfare Watchdog zijn voorbeelden. Houd er echter wel rekening mee dat dit soort websites heel populair zijn onder besparende reizigers. Ook kunnen de organisaties die de fout hebben gemaakt, de deal alsnog annuleren als ze de fout opmerken.

5. Let op onverwachte kosten

Ook de ogenschijnlijk goedkope vluchten kunnen uiteindelijk duurder uitvallen door onverwachte kosten die niet bij de basisprijs zijn inbegrepen. Ruimbagage of de mogelijkheid zelf een stoel te kiezen, zijn bekende voorbeelden. Neem dit mee in uw berekening als u de goedkoopste deal zoekt.

Luchthavens spelen ook mee bij de totstandkoming van de prijs. Een luchthaven die wat verder van uw bestemming af ligt, kan veel goedkoper lijken, maar houd er rekening mee dat u ook nog vanaf het vliegveld op uw bestemming moet komen. Ook hier hangt een prijskaartje aan.

Hotels kunnen u kosten in rekening brengen voor het gebruik van WiFi of de fitnessruimte. Om erachter te komen of dit het geval is, moet u de voorwaarden goed doorlezen. Bent u niet van plan om dit soort diensten te gebruiken, betaal er dan ook niet voor.

6. Punten sparen

Boekingwebsites, hotelketens en luchtvaartmaatschappijen maken soms gebruik van spaarsystemen. Bij een boeking spaart u punten waarmee u bij voldoende punten korting of een gratis overnachting kunt krijgen. Wel zijn deze acties bedoeld om u terugkerende klant te maken; ze werken dus niet bij andere organisaties.

Lees ook hoe u kunt besparen op uw hotelboeking.

Bronnen: Business Insider & Nu.nl